Dersim’de halk toplantısı yapan Emek ve Özgürlük İttifakı, ülkenin içindeki bulunduğu karanlık duruma dikkat çekti.

Toplantıda yapılan konuşmalarda, karanlık karşısında halkla birlikte mücadele vurgusu yapılırken, başörtüsü üzerinden yapılan anayasa tartışmaları karşısında Meclisteki muhalefete hayır oyu verme çağrısı yapıldı. Toplantıda laiklik vurgusu da öne çıktı. Paris'te gerçekleşen silahlı saldırı da kınandı.

Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonundan (SMF) oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı, emek ve halk buluşmalarını sürdürüyor.

İttifak Dersim’de halk toplantısı yaptı. Belediye Konferans salonunda yapılan toplantıya Dersimliler ilgi gösterdi.

Halk buluşmasına EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, HDP Milletvekili Sezai Temelli, SMF Dönem Sözcüsü Milletvekili Dilşat Canbaz, TÖP Sözcüler Kurulu Üyesi Perihan Koca, TİP PM Üyesi Bilge Seçkin Çetinkaya da katıldı.

"EKMEĞİMİZİ ÇALDILAR O MASADA"

Toplantıda ilk olarak EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz konuştu. Asgari Ücret Tespit Komisyonunda belirlenen ücreti hatırlatan Akdeniz “açlık ücreti” nitelemesi yaparak “2021 yılında bir asgari ücretli, bir ay boyunca 1883 ekmek alabiliyordu. Şimdi kaç tane alabiliyor? 1770 tane. Asgari ücretlinin 183 tane ekmeği eksilmiş. Ekmeğimizi çaldılar o masada” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in katıldığı canlı yayında asgari ücret görüşmeleri sırasında işçi sendikaları başkanlarının kendisine, ‘8 bin liranın çok üzerine çıkmayın’ sözlerini hatırlatan Akdeniz “Bu alçaklıktır. O masada ki herkese söylüyoruz, açıklamazsanız namertsiniz” diye konuştu.

İşçi ücretleri arttıkça zamlar artar söylemlerine de değinen Akdeniz “Zamlar artmaz, tarım girdileri yüzde 150’ler, yüzde 200’ler civarında. İşte zamların sebebi bu. Zamların sebebi yüksek enflasyondan geliyor.

"BÜTÜN OKULLARDA ÜCRETSİZ YEMEK DAĞITILSIN"

AKP’li yıllarda 200 bin işçinin grevinin yasaklandığını söyleyen Akdeniz, Kocaeli’de Metal işçilerinin grev yasaklarına rağmen fiile greve devam ettiğini belirterek yürünecek yolun da bu yol olduğunu söyledi. Ekmek ve Gül’ün başlattığı “Bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek” kampanyasına da değinerek “Aylardır kadınlar bu kampanyayı yürütüyor. Mecliste soru önergeleriyle, toplanan yüz binlerce imza ile sokakta yürütülen mücadele ile “Anaokulunda ücretsiz yemek hakkını kazandık. Ama bu yetmez bunu bütün okullarda, bütün yurtlarda, çocuklarımızın ücretsiz yemek hakkı mücadelesini devam ettireceğiz. Düzen muhalefeti ile aramızdaki fark budur” diye konuştu.

"HAK VERİLMEZ ALINIR"

Millet İttifakı tarafından dillendirilen ‘Seçimi bekleyin’ ‘Her şey güzel olacak’ sözlerine atıfta bulunan Akdeniz “Onlar diyor ki aman provokasyona gelmeyin, sokağa çıkmayın. Ama hak verilmez alınır. İşte Bekaert işçisi de, kadınlar da bunu gösteriyor. Bu yoldan yürüyeceğiz düzen muhalefetine prim vermeyeceğiz” diye konuştu. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen siyasi yasak ve ceza, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü’ye polisin tokat attığını da hatırlatan Akdeniz, bütün muhalefete çağrıda bulunarak, “Eğer bu ülkeden hep birlikte çıkacaksak Ferhat Encü’ye atılan o tokat karşısında tereddütsüz siz de gelip orada duracaksınız. Roboskî Katliamı’nın yıl dönümünde biz orada olacağız, siz de olacaksınız. DBP’li başkanlara operasyon yapıldığında yanında olacaksınız” dedi.

"UTANÇ MÜZESİNDE BU ÜLKENİN TARİHİYLE YÜZLEŞİLECEK"

İstanbul’da ki Alevi çalıştayına dair de konuşan Akdeniz “Sözümüz şudur, devlet camilerden elini çekmelidir. Cemevlerine hiç sokmamalıdır. Din ve devlet işleri birbirinden ayrılmalı ve gerçek anlamda bir laiklik tesis edilmelidir. Çok acı günleri yaşadık, Dersim Katliamı, Maraş Katliamı. Dersim’e de Maraş’a da utanç müzesi yapacağız ve ilkokul çocukları o utanç müzesinde bu ülkenin tarihiyle yüzleşecek”  diye konuştu.

"AMASIZ VE FAKATSIZ HAYIR"

Anayasa değişikliği adı altında getirilen referandum teklifine dair de konuşan Akdeniz “Amasız ve fakatsız olarak bu ülkenin başörtüsü sorunu kalmadı.  Değerler eğitimi adı altında aileye, kadına, yaşam biçimine fetvalarla toplumsal mühendislik yapılmasına izin vermeyiz. Bu onun Anayasa girişimidir. Millet İttifakından gelen bu iş referanduma giderse Tayyip Erdoğan rejimi güçlenerek çıkar. Biz Mecliste evet verelim oyunu, tuzağa düşmektir. Buna asla izin vermemeliyiz” dedi.

"CUMHURİYETİN TEMELİNİ İTTİFAK ATACAK"

HDP Van Milletvekili Sezai Temelli cumhuriyetin yeni yüzyılını Emek ve Özgürlük İttifakının kuracağına vurgu yaparak, “Birinci yüzyılın bize verdiği savaştır, sömürüdür baskıdır. Buna son verecek irade işte buradadır. Başka bir düzen mümkün diyoruz. Bu düzeni hayata geçirdiğimizde işte yeni yüzyıl o zaman olacaktır. Herkesi bu mücadeleye çağırıyoruz. Artık tahammülümüz kalmadı, bu düzen böyle devam etmez. Restorasyon veya Ankara’yı düzeltmek istemiyoruz. Her yeri Amed’i, Van’ı Dersim’i değiştirmek ve mücadeleyi büyüterek düzeni değiştirmek istiyoruz.” Dedi.

"İTTİFAKI KİTLELER İÇİNDE BÜYÜTMEMİZ GEREKİYOR"

SMF Dönem Sözcüsü Milletvekili Dilşat Canbaz, seçimlerin önemli olduğunu ama esas meselenin mücadelenin kendisi olduğunu söyleyerek “Kadınlarla barikatlara karşı, gençlerle eğitim mücadelesinde birlikte olmak zorundayız ittifak olarak. İzmir’de ittifakın çalışmalarının startını verdik, il il toplantılar ve buluşmalar gerçekleştirdik. Fakat buluşmaları kitleler içinde yerellerde daha fazla büyütmemiz gerekiyor.” dedi.

"HALKÇI BİR ÇÖZÜMÜ BİZ GETİREBİLİRİZ"

TÖP Sözcüler Kurulu Üyesi Perihan Koca, ülkenin bir krizin içerisinde olduğunu söyleyerek “AKP-MHP iktidarı halka savaş açarak faşizmi büyütüyor. Halkın her kesimine bir savaş açılmış durumda. Açlık ve sefalet ücreti halka reva görülüyor. Halkçı bir çözümü biz getirebiliriz. Bu krizin faturasını biz ödemeyeceğiz” diye konuştu.

"OLMAZ DEDİKLERİ HER ŞEY OLACAK"

TİP PM Üyesi Bilge Seçkin Çetinkaya, ekolojik bir yıkımın içerisinde olunduğunu belirterek “Madenlerle koca alanları yok etmek istiyor. Dersime ve dağlarına göz dikmiş durumdalar. Tarikat ve cemaatlerde her zaman olduğu gibi taciz ve tecavüzler eksik kalmıyor. Ve iktidarda son gaz desteğine devam ediyor. Ve oluşturduğu hukuk sistemiyle de resmen katillere ve tecavüzcülere siz istediğinizi yapın biz size karışmayacağız diyorlar. Olmaz dedikleri, olmayacak dedikleri ütopya dedikleri her şey olacak” dedi.

Kaynak: Evrensel