Yetişkin çiftlerin bebek istemeleri neslin devamı için olması gereken bir taleptir. Ancak bazı durumlarda yetişkin çiftlerin bebek sahibi olamadıkları gözlenmekte ve bu alanda pek çok çalışma halen de yapılmaktadır.

Zigot İle Başlayan Üreme

Erkek ve dişi hücrelerinin döllenerek zigot oluşumunu başlatması ve bu aşama sonrası gebelik sürecinin devam ettiği bilimsel olarak bilinmektedir. Genetik, kanal darlığı, sperm üretim azlığı, kalitesiz yumurta gibi pek çok nedene bağlı olarak döllenme olmayabilir ve bu da ebeveynlerin bebek sahibi olmasını engellemektedir. Bu durumlarda alanında uzman hekimlerce yapılan incelemeler sonucunda embriyo dondurma yöntemi ile bebek sahibi olunabilmektedir.

Embriyo Dondurma Nedir?

Bilimsel olarak uzmanların gebelik için gerekli olan dişi yumurtası ile erkek spermlerinin laboratuvar ortamında döllenmesi ve belli bir büyüklüğe eriştikten sonra anne rahmine nakledilmesi için soğuk ortamda bekletilen işlemlerin tamamının oluşturduğu çalışma olarak tanımladığı embriyo dondurma bu şekilde tanımlanmaktadır.

Başka Gebelikler İçin Saklama

Embriyo ilk gebelik aşaması dahil olmak üzere diğer gebelikler içinde ebeveynlerin izni ile dondurularak saklanabiliyor. Embriyo saklama işlemleri için kaliteli olanlar alınmakta, ilk gebeliğin olumsuz sonuçlanması ve/ veya birden çok bebek sahibi olanlar için dondurularak saklanabiliyor.

Embriyo saklama istenilecek bir sonraki gebelikte sperm sayısı ve kalitesinin düşüklüğü yine aynı şekilde yumurta sayı ve düşüklüğü göz önüne alınarak uygulanacak tedavide güvenle saklanıyor.

Stresli ve meşakkatli olan bu süreci her defasında yaşamak istemeyenler için embriyo dondurma ve saklama tercih ediliyor.

Saklama Şartları

Yasal prosedürler çerçevesinde embriyoların saklanma süresi Türkiye'de 5 yıl ile sınırlandırılmıştır. Embriyo dondurma işlemi ilk 6 güne kadar dondurulabilir. Embriyolar sıvı azot tankları içerisinde eksi 196 derece de saklanır.

Başka ülkelerin yasalarına göre embriyo dondurma işlemleri ve saklanma işlemleri 5 yıldan daha uzun da sürebilmektedir. Dikkat edilecek husus saklama koşulları ve embriyoda olumsuz bir durum olmaması.

Embriyo Dondurma Nedenleri

Tüp bebek tedavi yönteminde embriyo transferi gerçekleştirme işlemleri başarı ile yapılmakta ancak embriyonun rahim ağzına tutunup yaşaması riskli olmaktadır. Gebeliğin olumsuz sonuçlanması amacıyla toplanıp saklandığı gibi, bazı risklere karşıda embriyo dondurma çalışmaları yapılabilmektedir.

  • İş ve kariyer sebebi ile belirlenen süreçte gebelik yaşamak isteyenler
  • Kanser gibi gelecekte risk altında olacakların embriyo dondurma talepleri
  • Tüp bebek tedavisinde aynı stresli süreci, maddiyat ve zaman kaybı yaşamamak adına embriyo dondurma işlemleri çiftlerin talepleri doğrultusunda yapılabilmektedir.

Gelecekte tıp bilimi embriyo hakkında yeni gelişmeler bulur mu bulmaz mı bilinmez ancak bu süreçte embriyo dondurularak çocuk sahibi olmak mümkün. Dondurulan embriyonun ana rahmine transfer sürecinde %80 başarı sağlandığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Bu alanda uzman hekim ve klinikler embriyo dondurma çalışmaları sürdürmektedir. Güvenilir ve yapılan araştırmalar sonucu iyi bir klinikte embriyo dondurma hizmeti alınabilir. Tedavi süreci hakkında daha fazla bilgi almak ve Gaziantep tüp bebek fiyatları öğrenmek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.