BTK tarafından 21 Şubat’ta erişime engellenen Ekşi Sözlük’ün kapatılma gerekçesi ortaya çıktı. Platformu kapatılmasına “kamu düzenini koruma” gerekçesi gösterilirken, bir diğer gerekçenin ise “İfade özgürlüğü” olduğu iddia edildi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK), Ekşi Sözlük’ün ‘Kamu düzenini koruma’ gerekçesiyle 21 Şubat’ta erişimin engellenmesine karar verdi. BTK, söz konusu karara herhangi bir paylaşımı gerekçe göstermedi. Ekşi Sözlük’ün 2 Mart Perşembe günü yaptığı açıklamada erişim engelinin kaldırıldığı bildirildi.

İKİNCİ KEZ ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ

Ancak Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliğiʼnin Ekşi Sözlükle getirilen erişim engeli kararını kaldırmasına BTK tarafından itiraz edildi. Yapılan itirazı inceleyen 5. Sulh Ceza Hakimliği itirazı onaylayarak Ekşi Sözlükʼe yeniden erişim engeli getirilmesine hükmetti.

“MUHALİF PAYLAŞIMLAR DIŞINDAKİ GÖRÜŞLERE YER VERİLMEDİ”

Karar Gazetesi’nin haberine göre, Ekşi Sözlük’ün sosyal medya hesabından paylaştığı kararda, muhalif paylaşımlar dışındaki görüşlere sitede yer verilmediği ve kaldırıldığı iddia edildi.

Mahkemenin kararında, “Her ne kadar iş bu hususların düşünce özgürlüğü kapsamında kaldığı yönünde savunma sunulsa da sitedeki kullanıcıların görüşlerine muhalif paylaşımların yukarıdaki bahsedilen paylaşımlar kadar sitede yer bulmadığı, bu paylaşımların çok kısa sürede siteden kaldırıldığı gibi hususlar dikkate alındığında, site sahibi veya yetkililerin söz konusu paylaşımların oluşturulması veya yayılması hususunda iştiraklerin olmadığın savunulmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu, bu bağlamda bir kısım içeriklerin yayından çıkarılmasından yeterli olamayacağı, eylemin bireysel/basit nitelikten ziyade daha organize ve sitenin tamamına şamil olduğu…” ifadeleri yer aldı.