Kuzey Kıbrıs hükümetinin, Türkiye'den gönderilen suyun özel şirket tarafından yönetilmesi önerisini kabul etmemesi üzerine Türkiye vanayı kapatarak su akışını durdurdu. Türkiye, yatırımlar için gönderdiği parayı da kesti.

Kuzey Kıbrıs hükümetinin, Mersin Anamur’dan gönderilen suyun yönetilmesi konusunda Türkiye’nin ‘özelleştirme’ önerisini kabul etmeyerek belediyelerin yetkilendirilmesi konusunda ısrar etmesi sonucu Türkiye su akışını durdurma kararı aldı.

Vatan gazetesinden Çağdaş Ulus'un haberine göre, Anamur’daki vanayı kapatan Türkiye, Kuzey Kıbrıs’taki Geçitköy barajına su akışının yanı sıra, yatırımlar için para akışını da durdurdu. Bu uygulama nedeniyle, bazı belediyelerin ve bakanlıkların yatırım projeleri askıya alındı. Geçitköy Muhtarı Bayram Avcı bir haftadır su akışının durduğunu doğrulayarak, “Siyasiler krize çözüm üretmeli” dedi.

YATIRIM BÜTÇESİ DE KESİLDİ

Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs hükümetine tepki olarak yatırım bütçeleri için öngörülen parayı göndermemesi de ciddi sıkıntılara yol açtı. Bakanlıkların yanı sıra belediyelerin birçok projesi parasızlık yüzünden askıya alındı.

Türkiye’nin bu hamlesinin sonucunda, yetkililer beklenen yağışların görülmemesi nedeniyle ciddi bir kuraklık tehlikesinin yaşandığı Kuzey Kıbrıs’ta Anamur suyunun tek umut olduğuna dikkat çekti.