Genç nüfusunun yüzde 28.7'si işsiz olarak sınıflandırılan Türkiye, işsiz gençlik konusunda dünyanın en kötü ülkesi oldu.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) dünyadaki genç işsizlerle ilgili uluslararası istatistikleri açıkladı. Buna göre ekonomik büyümede Çin’i takip eden Türkiye’de genç işsizlerin bundan yararlanamadıkları gibi, daha da kötü bir duruma düştüler. Türkiye'de üniversiteye giremeyen ve işsiz olan genç sayısı, diğer tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden daha fazla.

İstatistiklere göre, Türkiye genç nüfusunun yüzde 28.7’sinin işsiz olması ile, işsiz gençlik konusunda dünyanın en kötü ülkesidir. Türkiye, 15 ile 19 yaş arasında olup da yapacak bir işi olmayanların sayısına göre yapılan sıralamada 32 ülke arasında sonuncu oldu. Genç işsiziler açısından en kötü durumda olan Türkiye'yi, İsrail ve Meksika izledi.

OECD, AKP iktidarının gençleri iş yaşamına hazırlama konusunda attığı adımlarda başarısız olduğuna dikkat çekti. İstatistikler, Türkiye’de orta öğretimi tamamlayan her 10 gençten yaklaşık 3’ünün işsiz olup 2009 yılında üniversiteye giremediğini gösterirken, bu rakamın uluslararası ortalamanın çok üzerinde bir oran olduğu görüldü.

OECD tarafından yayımlanan ayrı bir istatistikte ise öğretmen maaşlarında en fazla artış yüzde 50'nin de üzerinde oranlarla Çek Cumhuriyeti, Estonya ve Türkiye'de gerçekleşti. (ANF)