Temmuz ayı ‘zam şampiyonu’ domates, üreticisini üzdü. Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde yetişen ‘Çanakkale domatesi’ kilosu 20 kuruştan, kasası 5 liradan satılıyor. 

İstanbul Ticaret Odası (İTO), 2013 Temmuz ayında en fazla artışın yaşandığı ürünün domates olduğunu açıkladı. Domates, bir önceki aya göre yüzde 38.23 fiyat artışıyla temmuz ayı zam şampiyonu oldu. Oysa üreticiler tam tersini öne sürdü. Çanakkale domatesinin üretim yerlerinden biri olan Eceabat ilçesinde, üreticiler domates fiyatlarına isyan etti.

25 kiloluk bir kasa domatesi 5 liraya satabildiklerini belirten üreticiler, “Bu fiyat domatesi koyduğumuz kasadan bile ucuz. Kasanın fiyatı 7 lira, biz 25 kilo domatesi 5 liraya satıyoruz. Bu nasıl bir adalet” diyerek isyan ettiler.

Domatesin ekiminden hasadına kadar birçok kalem altında masraf ettiklerini söyleyen üreticiler, “Her gün 200 liralık mazot yakıyoruz. Domatesi toplamak için işçi götürüyoruz. Kadınlara 40 TL, erkeklere 50 TL para veriyoruz. Topladığımız domatesi, burada kilosu 20 kuruştan zor satıyoruz” dedi.

Komisyoncularında üründen para kazanamadığını söyleyen üreticiler, “Komisyoncu bizden 20 kuruşa aldığı domatesi, 30 kuruştan satıyor. Çanakkale halk pazarlarında domatesin kilosu 50 kuruş ile 1 TL arasında. Bu işten asıl parayı, büyük marketler kazanıyor. Marketlerde, bizim 20 kuruşa verdiğimiz domates 2 TL ile 5 TL arasında fiyatlarla satılıyor. Bu durumda biz nasıl para kazanıp nasıl üretim yapacağız?” diyerek isyan etti. (skytürk)