Akaryakıtı şimdi de sıcaklar vurdu. LPG'de oynanan oyun ve milyon dolarlık vurgun, bakanlığı harekete geçirdi.

Yetkililere göre sıcakların etkisi ile Lpg'de yüzde 6'ya varan oranlarda kayıp yaşanıyor. Sanayi Bakanlığı pompaları on-line takibe almak için çalışma başlattı.

Vatandaşların ucuz diyerek tüketimine koştuğu Lpg'de genleşme vurgunu ortaya çıktı. Yaz günlerinin gelmesi ile artan sıcak havalar yeni bir konuyu gündeme taşıdı. Türkiye'de 8 bin Lpg bayinin büyük kısmının genleşme faktörünü ortadan kaldıran cihazları çalıştırmadığı tespit edildi. Lpg'de yüzde 6 'ya kadar genleşmenin olduğunu aktaran yetkililer, "Örneğin 50 litre alan vatandaşın aslında aldığı yakıt 47 litreye kadar düşüyor" dedi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı harekete geçti.

Bakanlığın standartlarına göre akaryakıt pompa sayaçlarında genleşme etkisini kaldıracak ATC cihazlarının kullanılması geliyor. Çalışma başlatan Sanayi Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'deki 8 bin istasyonun 7 bini ATC cihazı bulunuyor. Ancak çoğu bayii pompada cihazı çalıştırmıyor ve sıcak havalarda by-pass ediyor. Soğuk havalarda ise aktif hale getiriyor.

Rafineriden ürünün 15 santigrat derecede alındığını aktaran yetkililer, "Havalar çok ısındığında Lpg'de genleşme yüzde 6'ya kadar çıkıyor. Bu nedenle vatandaş asında farkına varmadan daha az ürün alıyor" değerlendirmesi yaptı. "Örneğin 50 litre alan vatandaşın aslında aldığı yakıt 47 litreye kadar düşüyor" tespitinde bulundu.

Türkiye'de yıllık 8 milyon ton Lpg satıldığı hesaplandığında küçük karlar toplamda milyon dolarları aşıyor. Vatandaşın ödediği para depoda uçuyor. Yetkililer, tüm özellikle vergi yükü yüksek olan akaryakıtta bayiilerin bu yolla haksız kazançlar elde ettiğini savundu.

ON-LİNE TAKİP
Gelen şikayetler ve tespitler üzerine Sanayi Bakanlığı tüm istasyonlarda on-line denetim için düğmeye bastı. Çalışma tamamlandığında artık tüm bayilerde ATC cihazı olup olmadığı ve aktif olarak çalıştığı tespit edilecek.

GECE ALIN
Lpg'deki benzer genleşme benzinde de oluyor. Ancak Lpg'nin niteliği gereği genleşme miktarının yüksek olduğunuı belirten uzmanlar, "Benzinde en fazla yüzde 2 sapma görülüyor. Bu nedenle benzini gece almak daha mantıklı" değerlendirmesi yapıyor.

DOĞALGAZDA FATURA İADE EDİLDİ
Lpg'de yaşanan genleşme sorunu daha önce Ankara ve Eskişehir'de ortaya çıkmış, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu genleşmeyi düzenleyen "k faktörü"nü uygulamadığı için şirketlere ceza kesmişti. Ankarada yaklaşık 800 bin müşteriye fatura bedelleri tekrar hesaplanarak paraları iade edilmişti.