Tüm dünyada 1,2 milyarın üzerinde insan günde 1 dolar 25 sentin altında bir gelirle yaşamaya çalışırken, yüzde 2’lik bir kesim neredeyse 7 milyar insanın toplam gelirinin dörtte üçüne denk gelen bir servete sahip. İsviçre’de açıklanan verilere göre, dünya ekonomisi geçen yıl yüzde 2,2 oranında küçülürken, milyonerlerin oranı yüzde 15 artış gösterdi.

Ekonomik kriz ve işsizlikle boğuşan Avrupa’nın bazı ülkelerinde bile zengin oranı 2012’ye oranla yüzde 10 ila 16 arasında artış gösterdi.

Capgemini adlı danışmanlık şirketi ve Royal Bank Canada (RBC) tarafından dün Zürich’te açıklanan verilere göre, dünya ekonomisi küçülürken, milyonerlerin sayısı da giderek artıyor. Dünya genelinde 1 milyon doların üzerinde servete sahip olduğu tahmin edilen kişilerin sayısı 2012 yılına oranla yaklaşık yüzde 15 artarak, 13 milyon 730 bin kişiye ulaştı. Bu da bir yıl öncesine göre 1 milyon 760 bin kişilik bir artışa tekabül ediyor.

Dünya nüfusunun yüzde 2’sinin altındaki bu kesim toplamda 53 trilyon dolara yakın bir servete hükmediyor. Bu da neredeyse tüm dünyanın bir yıllık milli gelirinin üçte ikisinden daha fazla.

123 BİN KİŞİ TÜM ZENGİNLİĞİN YÜZDE 35’İNİ ELİNDE BULUNDURUYOR

‘Süper zenginler’ olarak adlandırılan ve en az 30 milyon dolar servete sahip kişiler ise yüzde 15,8’lik bir artışla 123 bine ulaştı. Bu kişiler 7 milyarı aşkın nüfuslu dünyamızdaki tüm zenginliğin yüzde 35’îni elinde bulunduruyor.

Capgemini ve RBC verilerine göre, dünya üzerinde en çok milyonere sahip ülke 4 milyonu aşkın kişiyle Amerika Birleşik Devletleri oldu. ABD’yi 2 milyon 330 bin kişi ile Japonya ve 1 milyon 130 bin kişi ile Almanya takip ediyor.

Kuzey Amerika’da toplamda ise 4 milyon 330 bin kişi, 14,9 trilyonluk servetleri ile neredeyse 300 milyonluk ABD’nin bir yıllık milli gelirine yakın bir servete sahipler. Pasifik Asya’da ise 4 milyon 320 bin kişinin servetinin bir milyon doların üstünde olduğu da tahmin ediliyor.

KRİZLE BİRLİKTE YOKSULLUK VE MİLYONER ORANI AYNI ANDA ARTIYOR

Avrupa kıtasında ise bu rakam yüzde 12,5’lik bir artışla 3 milyon 830 bine ulaştı. Son yıllarda ekonomik kriz ve işsizlikle boğuşan İspanya, Frans ave İtalya’daki küçük azınlıktaki artış dikkat çekiyor. Bir önceki yıla oranla (milyonerleşen) zenginleşenlerin sayısı İspanya’da yüzde 12, Fransa’da yüzde 10 ve euro krizinin en derinden vurduğu ülkelerden İtalya’da ise yüzde 16 oranında arttı. Avrupa genelinde bir milyonun üstündeki kişilerin servetinin toplamı 2012’ye oranla yüzde 14 artışla 12,4 trilyon dolara ulaştı.

Milyonerlerin en düşük oranda artış gösterdiği ülkeler ise Güney Amerika’da. Buradaki milyoner sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 3,5 artış gösterdi.

Dünyadaki yüzde 2’den daha az bir azınlığın servetinin hesaplanması ise gerçek rakamların daha fazla olduğunu gösteriyor. Bireylerin mal varlığı hesaplanırken, oturdukları evler, sahip oldukları otomobiller vs bu miktara dahil edilmiyor.

7 milyarı aşkın nüfuslu dünyamızda 1,2 milyar kişi ise günlük 1 dolar 25 sentin altında bir gelire sahip. Aşırı yoksulluktan etkilenen kesimlerin başında ise çocuklar geliyor. Tüm dünyada 400 milyon çocuğun aşırı yoksulluktan dolayı beslenme, sağlık, eğitim gibi temel insani ihtiyaçlardan yoksun olduğu da biliniyor. (ANF)