Euro krizi, ayrılıkçı eğilimleri sadece yoksul çeperde değil, merkezdeki zengin ülkelerde de canlandırdı. İspanya’da Madrid ile Barselona çekişiyor, İtalya’nın kuzeyindeki zengin Güney Tirol, merkezden ayrılma yolunda ilerliyor. İspanya ile İtalya’yı Fransa, Belçika ve İngiltere’nin izlemesinden korkuluyor.

Krizin yükünü üzerinde hisseden merkezdeki AB ülkelerinin istikrarının zengin eyalet ve şehirlerden yoksul bölgelere gelir transferine karşı çıkanların sayısındaki artışla birlikte sarsılacağı ileri sürülüyor. İspanya, Belçika ve Fransa’da da bu sorunun büyüyeceğinden söz ediliyor.

Bu sürecin yakıcı bir örneği, son aylarda İtalya’nın kuzeyindeki görece zengin İtalya’nın Bolzano/Alto Adige bölgesinde (Güney Tirol) yaşanıyor.

Sadece Lombardiya’nın değil, daha çok Almanca konuşulan ve on yıllarca Alman sağının “Hiç değilse Avusturya ile bütünleşsinler” taleplerine maruz kalan bu bölgede, gözlemcilere göre, halk sadece ayrılıkçı partiler değil, özerklik isteyen “sivil toplum kuruluşları” tarafından da İtalya’dan ayrılıp Avusturya’ya katılım için kışkırtılıyor.

KRİZİN MALİYETİ KORKUTUYOR
Roma krizle mücadele planları çerçevesinde bütçeden yoğun kesintilere giderken İtalya’nın bu en zengin bölgesinin masraflara katılması için çağrıda bulunuyor. Bütün bunlar hem yerel iş dünyası hem de halk tarafından tepkiyle karşılanıyor. Önlemler ayrılıkçı eğilimleri güçlendiriyor. Birçok yayın organında, bölge halkının Avusturya ile birleşme planlarına giderek sıcak baktığı ileri sürülüyor.

Ocakta Bölge Ekonomik Konsey Başkanı Thomas Widmann “15 milyar Euro ödeyerek Roma’dan kurtulmak istediklerini” bildirmişti. Güney Tirol siyasetinin etkili ismi, ekonominin saldırı altında olduğunu, toplumsal barışın dinamitlendiğini de savunmuştu.

Bölgenin yöneticisi Luis Durnwalder, Viyana’yı Roma’nın bölgeden taleplerine karşı harekete geçireceğini bildirmişti. Bölgedeki Alman milliyetçisi çevrelerin de İtalya’dan kopulması için baskılarının arttığı gözleniyor. (Cumhuriyet)