Dünyanın en eski tropik yağmur ormanı olan Daintree, Avustralya'nın Queensland eyaleti tarafından tarihi bir anlaşmayla yerli sahiplerine geri veriliyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan 180 milyonluk orman, nesiller boyunca yerli Aborjinlere aitti. Yapılan anlaşmayla ormanın resmi sahibi yerli Doğu Kuku Yalanji halkı olacak; Aborjinler, ormanın da içinde yer aldığı ulusal parkı Queensland eyaletinin hükümetiyle birlikte yönetecek.

Avustralya'nın en ünlü turizm alanlarından biri olan Daintree, eko sisteminin yanı sıra nehirleri, şelaleleri ve beyaz kumlu plajları gibi doğal güzellikleri ile ünlü. Daintree ormanı, 160 bin 108 hektarlık bir ulusal parkın içinde yer alıyor. 

Ormanın bugün resmi törenle geleneksel sahibi olan Aborjinlere yeniden devredilmesi öncesinde, eyaletin Çevre Bakanı Meaghan Scanlon 'Queensland hükümetinin bu kararla dünyanın yaşayan en eski kültürlerinden birini tanıdığını' söyledi. Scanlon, "Bu anlaşma, onların kendi topraklarına sahip olma ve bu toprakları yönetme, kültürlerini koruma, turizm sektöründe lider haline gelip bu kültürü ziyaretçilerle paylaşma hakkını tanıyor" ifadelerini kullandı.