Yunanistan seçimlerinde iki duygu yarıştı: Korku ve umut.

 

Radikal Sol Koalisyon SYRIZA gelecek için umut vaad ederken, AB'nin bazı ülkeleri, sermaye grupları, bankalar, piyasa baronları ve borsa spekülatörleri SYRIZA’nın seçimi kazanmasının yaratacağını iddia ettikleri ekonomik kriz “korku”sunu sattılar.

 

Syriza lideri Alexis Tsipras oy kullanırken, "Korku duygusunu yendik. Bugün umuda doğru bir yol açıyoruz" dedi ve bugünkü seçimin, "değişen bir Avrupa'nın eşit üyesi olarak, Yunanistan için yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu" söyledi.

 

Tsipras’ın dediği gibi umut oyları belirgin bir şekilde yükselse de kazanan korku oldu. Günlerdir bankalardan paralarını çeken, borsadaki hisselerini satan, "SYRIZA kazanırsa yardımları unutun, Euro bölgesinden de atılırsınız" tehditleri savuranlar şimdilik kazandılar.

 

Ülkede 6 Mayıs'ta yapılan seçimlerde Yeni Demokrasi (ND) Partisi yüzde 18,85 ile 108, Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) yüzde 16,78 ile 52, PASOK yüzde 13,18 ile 41, Bağımsız Yunanlılar yüzde 10,60 ile 33, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 8,48 ile 26, Altın Şafak yüzde 6,97 ile 21, Demokratik Sol yüzde 6,11 ile 19 milletvekili çıkarmıştı.

 

Mayıs'ta yapılan erken genel seçimlerin ardından koalisyon hükümeti kurulamaması üzerine yeniden sandık başına giden Yunanistan'da genel seçimlerin galibi, Antonis Samaras'ın Başkanı olduğu muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (ND) oldu.

 

Alexis Tsipras'ın liderliğindeki Radikal Sol İttifakı (SYRIZA) ikinci sırada yer alırken, Yunan medya kuruluşlarının "gerilim filmi" olarak adlandırdığı seçim mücadelesini, Evangelos Venizelos'un başkanı olduğu, merkez soldaki Panhelenistik Sosyalist Hareket (PASOK) üçüncü sırada tamamladı. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 8,48’lik oylarını 4,51’e düşürdü. KKE, Yeşiller gibi küçük partilerin oyları SYRIZA’ya kaydı.

 

Bir önceki seçimlere göre ND ve SYRIZA oylarını belirgin bir biçimde artırırken, kamuoyu yoklamalarında beklendiği gibi, PASOK'un oylarında küçük bir düşüş oldu. ND ve PASOK, 6 Mayıs seçimlerinde 300 üyeli Parlamento'da toplam 149 milletvekili çıkarabilmişlerdi. Ancak bugünkü seçimlerin ardından, İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan ilk tahminlere göre, tek partili bir iktidar mümkün görünmezken, ND ve PASOK'un toplam milletvekili sayısı birlikte hükümet kurmaya yetiyor.

 

SEÇMENİN YAKLAŞIK YÜZDE 62'Sİ OY KULLANDI

Yunanistan'da kayıtlı olan toplam 9 milyon 949 bin 401seçmenin, yaklaşık yüzde 62'sinin, 20 bin 605 sandıkta oy kullandığı seçimlerde, oyların yüzde 91'inin sayımı tamamlandı. Bu sonuçlara göre, ND partisi, yaklaşık yüzde 29,65 oy aldı. SYRIZA'nın oy oranı yüzde 26.9 olurken, PASOK yüzde 12.3 düzeyinde oy aldı. seçime katılan 22 siyasi partiden, yüzde3'lük seçim barajını aşarak, Parlamentoya girmeye hak kazanan diğer partilerin bazıları ve aldıkları oy oranları ise şöyle:

 

ND partisinin eski milletvekili Panos Kammenos'un Bağımsız Yunanlar Partisi (ANEL) yüzde 7.5, Fotis Kouvelis'in Demokratik Sol Partisi(DIMAR) yüzde 6.1, Aleka Papariga'nın Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 4.5.Göçmen karşıtı ve aşırı milliyetçi söylemleriyle popülerliğini artıran aşırı sağcı Altın Şafak Partisi, Ekim 2009 genel seçimlerinde yüzde 0.29 olan ve Mayıs 2012 seçimlerinde yaklaşık yüzde 7'ye yükselttiği oy oranını, 17 Haziran2012 seçimlerinde de aynı düzeyde tuttu. Geçen ay yapılan seçimlerde, toplam oyların yüzde 19'luk bir kısmı, Parlamento dışında kalan partiler için kullanılmıştı, ancak bu defa, toplam oyların yaklaşık yüzde 6'lık bir kısmı Parlamento dışında kalan partiler için kullanıldı.

 

Bu oranlara göre mecliste Yeni Demokrasi Partisi 129, Syriza 71, Pasok ise 33 sandalye elde edebiliyor.

 

"YUNAN HALKI, EURO BÖLGESİNDE KALMAK ARZUSUNU İFADE ETTİ"

ND ve PASOK'un 2009 seçimlerinde kendi aralarında aldıkları oy oranının toplamı yüzde 77.39 düzeyindeyken, 17 Haziran seçimlerinde iki partinin oylarının toplamı yaklaşık yüzde 42 düzeyinde kaldı. Ekonomik durgunluğun beşinci yılında, ücretler ve emekli maaşlarındaki kesintiler, işten çıkarılmalar, birbiri ardına kapanan işyerleri ve giderek artan yoksullukla birlikte, Yunan halkı, geçen ay yapılan seçimlerde, küçük ya da radikal partilere yönelerek ana partileri cezalandırmıştı. Ancak bu defa, PASOK ile ND tarafından yapılan "iflas kapıda", "Troyka politikalarına karşı çıkmak, Euro Bölgesi'nden çıkmayı kabul etmektir" gibi propagandalar ile, AB ve IMF cephesinden gelen "Ekonomik önlemler paketi uygulanmazsa Yunanistan Euro bölgesinde kalmayı sürdüremez", "Borç dilimleri askıya alınabilir" şeklindeki açıklamaların ardından Yunan halkı az bir farkla da olsa, tercihini ND partisinden yana kullandı.

 

ND lideri Samaras, seçimlerden sonra, Yunan televizyonlarında yayınlanan açıklamasında, Yunanistan'ın hükümetsiz kalmayacağının altını çizerek, Yunan halkının, Euro bölgesinde kalmak arzusunu ifade ettiğini söyledi. Samaras, "Avrupa'daki ortaklarımızla birlikte, mevcut politikaların, büyümeyi artırıcı politikalar ile bütünleyici bir biçimde olması için çalışacağız" dedi.

 

PASOK lideri Venizelos, seçimlerden sonra, Yunan televizyonlarında yayınlanan açıklamasında, iki partinin yer alacağı bir koalisyon kurulup kurulmayacağına ilişkin net bir mesaj vermezken, "ortak sorumluluk" taşıyan bir hükümette "en azından" ND, SYRIZA, PASOK ve DIMAR'ın yer alması gerektiğini söyledi.

 

“YUNANİSTAN İÇİN YENİ BİR GÜN DOĞDU BİLE''

Oylarını 10 puan birden arttıran Radikal Sol Koalisyon SYRİZA lideri Aleksis Tsipras ise seçim sonuçlarının, Yunan halkının memorandumun (yardım anlaşması) feshedilmesi yönündeki açık iradesini ortaya koyduğunu söyledi.

 

Ülkede ND merkezli oluşacak bir hükümetin bu konuyu ciddi bir şekilde göz önüne alması gerektiğini ifade eden Tsipras, şöyle konuştu:

 

''Kemer sıkma politikası ve ulusal zenginliğin değerlendirilmesi sürdürülemez, çünkü halk desteği yok. Halkımız bu politikayı 1,5 ay içinde iki kez mahkum etti ve tüm partilerin memorandumun sürdürülemez olduğunu kabullenmelerini sağladı. Oluşacak yeni hükümet, daha önceki hükümetlerin yaptığı gibi, halkın iradesine karşı bir politika izleyemez.''

 

SYRİZA'nın, memorandumun feshedilmesi yönündeki önerisinin sadece Yunanlılar için değil, Avrupa'nın diğer halkları için de yegane çözüm yolu olduğunu savunan Tsipras, ''Anamuhalefet olarak gelişmeleri yakından izleyeceğiz. Yunanistan için yeni bir gün doğdu bile'' diye konuştu.