ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü Albay Sean Ryan, Suriye’nin Menbiç kentinde az sayıda YPG’li olduğunu söyledi. Ryan, “YPG’nin Menbiç’in bir parçası olmayacağı yönündeki bu anlaşmaya bağlıyız” dedi.

‘TÜRKİYE VE RUSYA’NIN İDLİB ANLAŞMASI KALICI OLURSA DESTEKLERİZ’

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Irak’ın başkenti Bağdat’ta olan Albay Sean Ryan, video konferans yoluyla Pentagon muhabirlerine brifing verdi.

Türkiye ve Rusya arasındaki İdlib anlaşmasıyla ilgili bir soru üzerine Ryan, “Anlaşma eğer kalıcı olursa, hayatlar kurtarabilirse ve yol açmış olabileceği insani felaketi önlerse, o durumda kesinlikle destekleriz” yanıtını verdi.

Koalisyonun bu sürece dahil olmadığını belirten Ryan, “Bizim istediğimiz, hayatlar kurtaracak bir siyasi çözüm” diye konuştu.

‘MENBİÇ’TE DEVRİYELERİN İŞE YARADIĞINA İNANIYORUM’

Türkiye’yle ABD arasındaki Menbiç yol haritasının uygulanma sürecinde son duruma ilişkin bir soru üzerine Ryan, Türk birlikleriyle son olarak Menbiç dışında birbirinden bağımsız ancak koordineli 46’ncı devriye görevini yürüttüklerini söyledi.

Menbiç’in şu anda bir “umut ışığı” konumunda göründüğünü ifade eden Sean Ryan, istikrarın sağlandığını, dükkanların açıldığını, yerel halkın serbest hareket edebildiğini, IŞİD ya da diğer aktörlerin bölgede pek varlığının kalmadığını aktardı. Ryan, “Dolayısıyla bu devriyelerin işe yaradığına inanıyorum” dedi.

‘ÇOK AZ YPG’Lİ VAR’

Ryan, ortak devriyelerin başlaması öncesinde eğitim safhasının şu anda halen devam ettiğini belirtti. Ortak devriyelere geçilmeden yapmaları gereken çok sayıda askeri iş olduğunu, şu anda bunların üzerinde çalıştıklarını belirten Ryan, “Ancak devriyeler işe yarıyor. Menbiç’de şu anda çok az vaka oluyor. Bu durum bizim açımızdan devriyelerin işe yaradığını gösteren bir başarı işareti” ifadelerini kullandı.

YPG’nin Menbiç’ten tamamen çekilip çekilmediği sorulan Albay Sean Ryan, “Benim takip ettiğim kadarıyla, eğer kaldıysa çok az YPG’li var. YPG’nin Menbiç’in bir parçası olmayacağı yönündeki bu anlaşmaya bağlıyız” şeklinde yanıt verdi.