YPG Genel Komutanlığı yaptığı kısa açıklamada “El Kaide'nin Suriye Kolu Cephet El Nusra'ın Telabyad’daki Kürt evine yönelik yaptığı baskın ve Kürtlerimizin esir alınmasına seyirci kalamayız” dedi.

YPG, “Oradaki Kürt Halk Evi ile Kürtlerimizi korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağımızın kamuoyu tarafından bilinmesini isteriz” diye ekledi.

Açıklamada, Telabyad yakınındaki Kobani kenti sakinlerine Telabyad'daki Kürtleri korumaları ve YPG etrafında saf tutmaları çağrısı yapıldı.

'SON 24 SAATTE 80'E YAKIN EL NUSARA ÜYESİ ÖLDÜRÜLDÜ'

ANF'nin haberine göre, Rakka bölgesinde bulunan ve Suriye Kürdistanı'nın (Batı Kürdistan-Rojava) Kobani şehrine yakın Telabyad kentinde Cumartesi günü El Kaide bağlantılı grupların Kürt mahallelerine saldırması ile başlayan çatışmalar devam ediyor.

Halep bölgesinde aktif olan El Ekrad (Kürt) Cephesi ile El Nusra arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. El Nusra’nın bugün kent camisinde Kürtlerin katledilmesi ve yaşadıkları yerlerin yağmalanması çağrısında bulunduğu bildiriliyor.

Bu arada Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, “Kürt savaşçıların Irak İslam Devleti emirini bu kentte esir aldığını” iddia etti. Bölgeden gelen bilgiler, Irak İslam Devleti Emiri Ebu Musa’nın El Ekrad Cephesi tarafından esir alındığı yönünde. Ancak bu bilgi henüz, Ekrad Cephesi tarafından doğrulanmadı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre son 24 saat içerisinde 80’e yakın El Nusra üyesi öldürüldü.

SİVİLLERİ KAÇIRIYORLAR

Habere göre, El Kaide’li gruplar bir yandan mahalleleri bombalarken, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yüzlerce kişiyi de kaçırıp başlarını kesmekle tehdit ediyor. Kenti Kürtlerden boşaltmaya çalışan El Kaide’lilerin, katliam hazırlıkları yaptıkları iddia ediliyor. 

ANHA haber ajansının kent içerisindeki muhabiri El Nusra’nın tank ve diğer ağır silahlarla Telabyad çevresindeki Yabse ve Surkiriye köyleri etrafını bombaladığını ve şiddetli çatışmaların yaşandığını bildiriyor.

ÇELAXA’DA ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Öte yandan Batı Kürdistan’ın en büyük kenti Qamişlo ile Tirbespi arasındaki Çelaxa bölgesinde de YPG ile El Kaide bağlantılı El Nusra, Irak İslam Devleti ve Bilad El Şam arasındaki çatışmalar devam ediyor.  Çatışmalar  17 Temmuz günü başladı. Girhok ile Ali Ağa köylerinde yer yer çatışmaların yaşandığı yönünde bilgiler gelirken şu ana kadar bu bölgede 12 YPG'linin hayatını kaybettiği öğrenildi. El Kaide bağlantılı grupların da çok sayıda kayıp verdiği bildiriliyor.

ÇATIŞMALAR 16 TEMMUZ'DAN BERİ SÜRÜYOR

El Kaide bağlantılı gruplar ile Kürtler arasındaki çatışmalar, 16 Temmuz günü Resulayn (Serêkaniyê) kentinde bir YPG devriyesine yönelik saldırının ardından başladı. YPG güçleri El Kaide gruplarına karşı başlattıkları operasyonda 48 saat içerisinde bu grupların Türkiye ile olan sınırdaki karargahlarını ele geçirmiş ve bunları kentten çıkarmıştı. Söz konusu grupların karargahlarında, aralarında Türkiye, ABD, Mısır, Tunus ve Bahreyn’lilerin de olduğu yabancı kökenli savaşçılara ait pasaport ve kimlik bilgileri ele geçirilmişti.