YPG öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri’nin IŞİD’in başkent ilan ettiği Rakka’da başlattığı operasyon devam ediyor.

IŞİD'in kentte ciddi bir direniş gösterdiği belirtilirken, YPG'nin sözcüsü Nuri Mehmud, Rakka operasyonunun planlandığı şekilde yürütüldüğünü kaydetti.

'RAKKA'NIN MAHALLELERİNDEYİZ'

Mehmud, "Fırat'ın batısında, Mansura bölgesinde birçok köy özgürleştirildi. İlerleme var. DSG doğudan Sinaa mahallesine girerken, kuzeyde de şeker fabrikasını özgürleştirdi. Batıda ise Romani mahallesi kurtarıldı. Şimdi de Derie mahallesine girdiler" dedi.

'KENT MERKEZİNE HENÜZ VARMADILAR'

Rakka’nın kurtarılmasının aylar sürebileceğini ifade eden Mehmud, "DSG kent merkezine henüz varmış değil. Rakka'nın ne kadarı IŞİD'den kurtarıldığına dair bir şey söyleyemem, tek diyebileceğim, Rakka'nın mahallelerinde olduğumuzdur. Rakka'nın özgürleştirilmesi haftalar değil, aylar alabilir çünkü IŞİD'in direnmeye devam edeceğini tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.

'3 AY ÖNCE IŞİD'E KARŞI BÜYÜK BİR CEPHE AÇTIK'

IŞİD'e karşı 3 aydır kapsamlı ve çetin bir mücadelenin yürütüldüğüne dikkat çeken Mehmud, şöyle devam etti:

"IŞİD'e karşı 3 ay önce açtığımız cephe çok genişti. Tüm güçlerimiz bu cephede savaşıyordu. Bugün Rakka’da savaşan güçlerimizin hepsi, daha önce Rakka operasyonunun çeşitli hamlelerinde savaşmış kişilerden oluşuyor. Profesyonel savaşçılarımız fedaice mücadele ettikleri için, IŞİD'e bu kadar kısa sürede ağır darbeler vuruldu, birçok yer özgürleştirildi."

'IŞİD, BAŞKENTİ OLARAK GÖRDÜĞÜ RAKKA'DA HAZIRLIK YAPMIŞTI'

"IŞİD, başkenti olarak gördüğü Rakka'da savaşa hazırlık yapmıştı. Tüneller kazmıştı, mayın ve bombalı tuzaklar kurmuştu. Bomba yüklü araçlar hazırlamıştı. Fakat yüzlerce kilometrekarelik alanı IŞİD'den temizleyen profesyonel savaşçılarımız, Rakka kentinde de kısa sürede ilerledi."

'IŞİD RAKKA'DA HİLAFET İLAN EDİNCE SURİYE VE IRAK'TA SALDIRILARINI ARTIRDI'

IŞİD için Rakka'nın çok önemli bir nokta olduğunu, örgütün burada hilafet ilan ettiğini hatırlatan Mehmud, şöyle konuştu:

"IŞİD Rakka'da hilafet ilan edince, Suriye ve Irak'ta terör saldırılarını artırdı. IŞİD'in işgal ettiği Musul, Bağdat'tan sonra en büyük Irak kentidir. Askeri ve coğrafik olarak önemli bir yerdir. Örgüt hilafet ilan edince, Suriye'de ve Irak'ta genişledi."

'YPG, DÜNYADA IŞİD'İ YENİLGİYE UĞRATAN İLK GÜÇ'

Mehmud, YPG'nin Suriye'nin Kobani kasabasında gösterdiği direnişin, IŞİD'e karşı mücadelede bir dönüm noktası oluşturduğunu vurguladı.

Mehmud, "IŞİD Kobani'ye saldırdığında büyük bir direnişle karşılaşarak, büyük bir yenilgiye uğradı. YPG, dünyada IŞİD'i yenilgiye uğratan ilk güç oldu. YPG, IŞİD'i Kobani'de yendi. IŞİD'e karşı verilen savaş taktik ve stratejik bir savaştır" dedi.

'RAKKA'DA SAVAŞANLAR, DAHA ÖNCE IŞİD'İ YENMİŞ, SAVAŞMAYI İYİ BİLEN GÜÇLERDİ'

Mehmud, şöyle devam etti:

"Rakka ile Musul operasyonlarını kıyaslayamayız. Rakka'da IŞİD'e karşı savaşanlar, daha önce IŞİD'i yenmiş, savaşmayı iyi bilen güçlerdir. Musul'da ise teknik bir savaş var. Evet, Musul'da büyük bir güç var ancak teknik ve teknoloji orada daha çok kullanılıyor. Musul'da kullanılan teknik (ağır silahlar) IŞİD'i kırıyor, bitiriyor. Rakka'da ise asıl IŞİD'i bitirebilecek güç, Kobani'den Rakka'ya kadar IŞİD'i kovalayan savaşçılardır. YPG hem tecrübe açısından, hem güvenilirlik, hem de stratejik açıdan çok güçlüdür."

RAKKA OPERASYONU

DSG, geçen hafta çarşamba günü kentin doğusundaki Almashalab, cuma günü batıdaki Sabahiye mahallesini, pazar günü ise Romaniye mahallesini IŞİD'den kurtarmıştı. En şiddetli çatışmalar, kentin batısındaki Hatin mahallesi ve doğusundaki Sina mahallesinde yaşanıyor.

ABD önderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyon havadan, ABD askerleri de kentin gerisinden topçu birlikleriyle DSG'ye destek sağlıyor.

(Kaynak: Sputnik)