Ukrayna’da hükümetin AB ile serbest ticaret anlaşması görüşmelerini askıya alma kararından sonra başlayan protestolar dün de devam etti. Başkent Kiev’de toplanan onbinlerce kişi, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç‘i protesto etti.

Başkent Kiev’in merkezindeki Bağımsızlık Meydanı’nda günlerdir protestolarını sürdüren muhaliflerin sayısı hafta sonunda yetkililere göre, 20 bin, muhaliflere göre ise 100 bine yaklaştı. Bakanlar Kurulu binası önünde polis ile protestocular karşı karşıya geldi. Avrupa Birliği’ne (AB) "hayır" diyen diğer cephenin destekçileri aynı anda meydanlara çıktı.

AB bayrakları taşıyan protestocular “Avrupa’da yaşamak istiyorum”, “Ukrayna Avrupa’dır” sloganı attı. Bir haftadır süren protestolar 2004’teki ‘Turuncu Devrim’den bu yana ortaya çıkan en büyük toplumsal hareketler.

Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı’nda düzenlenen protestoya güvenlik güçleri müdahale etti. Hükümet binalarına yürümek isteyen kalabalık ile polis arasında yer yer çatışmalar yaşandı. Olaylar sırasında gözaltına alınanlar oldu.

Protestoda muhalefet liderleri kürsüye çıkarak konuşma yaptı. Anavatan Partisi lideri Arseniy Yatsenyuk, “Bizim buradaki gayemiz, hükümetin bu utanç verici kararından vazgeçmesini ve AB’ye giden yola koyduğu engeli kaldırmasını sağlamaktır” şeklinde konuştu.

Gösteriler 2004 yılındaki "Turuncu Devrim" sırasında yaşananları hatırlattı. Ukrayna'nın şimdiki Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç 2004 yılında yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde zaferini ilan etmiş, ancak yoğun protestoların ardından geri adım atmıştı. (ANF)