Koronavirüsün yeni varyantları nedeniyle sert bir üçüncü dalgaya maruz kalan ülkelerden Kanada'da aşılama stratejisi değiştiriliyor. Bugüne dek sağlık çalışanlarının dışında ileri yaşlardaki kişilere öncelik verilen ülkede bu sıralamadan vazgeçilecek, yaş bazlı öncelik sıralaması yerine ön cephedeki çalışanların aşılanmasına başlanacak.

KREŞ ÇALIŞANLARI, OTOBÜS ŞOFÖRLERİ ÖNCELİKLİ OLACAK

Reuters'ıın haberine göre, Kanada'nın yerel yönetimleri, kreş çalışanları, otobüs şoförleri ve et kesim sektörü çalışanları gibi virüse maruz kalma riski daha yüksek görülen meslek gruplarına öncelik verecek. Kanada'da bugüne dek 'zaruri' addedilen bu mesleklerde çalışan kişilerin birçoğu aşılama sıralamasında gerilerde bırakılmış, sağlık çalışanları, en yaşlı nüfus grupları ve yerli halklara öncelik verilmişti.

'VARYANTLAR SONRASI STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİ GEREKİYOR'

Kanada hükümetinin aşılama stratejilerini modelleyen Caroline Colijn, ülkenin üçüncü dalgayı kontrol altına alabilmesi için ön cephede çalışanların aşılanarak meslek riskinin ortadan kaldırılmasının hayati önem taşıdığını söyledi. Simon Fraser Üniversitesi'nde matematikçi ve epidemiyolog olan Colijn, "Zaruri mesleklerde çalışanları aşı planına ne kadar hızlı dahil ederseniz o kadar iyi" dedi. 

'ONLARI KORURSANIZ, 60'LI YAŞLARINDAKİ KİŞİLERİ DE KORURSUNUZ'

Colijn, pandeminin başında ilk virüs ülkedeki huzurevlerini vurduğu için yaş bazlı öncelik sıralamasının mantıklı olduğunu ama gelinen noktada en yüksek bulaştırma riski taşıyanların aşılanmasının en büyük faydayı getireceğini söyledi. Kanadalı bilim insanı, "Eğer bu kişileri korursanız, aynı zamanda tek riski bir dükkana girdiği zaman alan 60'lı yaşlarındaki bir kişiyi de korursunuz. Artık varyantlar burada" dedi. Colijn, karar değiştirmekte geç kalınmasının virüsle yarışı kaybettireceği yorumu yaptı.

Toronto'nun York bölgesinden sağlık görevlisi Karim Kurji de, bu strateji değişikliğini 'savunmadan saldırıya geçmek' olarak niteledi.

ALBERTA'DA ET PAKETLEME İŞÇİLERİ AŞILANACAK

Strateji değişikliği kapsamında, Quebec eyaleti Montreal'de eğitim, çocuk bakımı ve kamu güvenliği alanında çalışan kişilerin aşılanmaya başlanacağını açıkladı. Alberta eyaletinde de ülkede en çok Covid-19 vakası görülen yerlerden biri olarak Cargill şirketinin et paketleme tesisinde 2 binden fazla işçinin aşılanacağı, bu pilot programın başka tesislerde de uygulanmasının planlandığı belirtildi. 

Kanada'da geçtiğimiz hafta açıklanan veriler, Toronto'nun en yüksek Covid-19 vakalarına sahip bölgelerinin en düşük aşılanma oranlarına sahip olduğunu ortaya koymuştu.