Rusya'dan 5 milyar doların üzerinde silah alımı için gelen Irak Başbakanı Nuri El-Maliki, Suriye krizinde rejim ya da muhalif güçlerden herhangi birini desteklemediklerini söyledi.

 

Moskova'da basının sorularını cevaplayan Maliki, “Biz hükümet ya da muhalefete desteğimizi ifade eden açıklama yapmadık. Biz Suriye'de krizin barışçıl yollarla çözülmesini istiyoruz. Bu hükümetin yanında halkın karşısında durarak olmayacak. Biz halka rağmen hükümetin yanında yer almayız” dedi.

 

Suriye'de çatışmaların Ortadoğu'da diğer ülkelere sıçrama riski olduğu uyarısı yapan Maliki, dışarıdan müdahale ve muhalefetin desteklenerek rejim değişikliklerine de karşı olduklarını belirtti.

 

Maliki, “Silahlar Rusya ile ilişkilerimizde önceliğimiz değil. Ancak bizim askeri ve savunma alanında Rusya'nın desteğine ihtiyacımız var” dedi. Irak'ın kendini korumak ve ovada, dağda, çölde ve diğer her yerde terörle mücadele etmek için silaha ihtiyacı olduğunu ifade eden Maliki, Rusya ile birçok alanda işbirliğini geliştirmek istediklerini belirtti.

 

Irak ekonomisine yatırım yapmaları için Rus şirketlerine çağrıda bulunan Irak Başbakanı, “Biz Rus şirketlerini kapsayıcı ve uzun vadeli yatırımlar için bekliyoruz” dedi.

 

Kremlin'den Maliki'nin ziyareti ile ilgili yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 10 Ekim'de bir araya geleceği kaydedildi. Ekonomik, ticari, siyasi ve insani konularda ikili ilişkilerin gelişmesine yönelik çalışmaların ele alınacağı görüşmede, enerji alanında Rus ve Iraklı şirketlerin ortak projelerinin değerlendirileceği ifade edildi. Kremlin'e göre liderler Suriye krizi başta olmak üzere bölgede yaşanan gelişmeleri de ele alacak.

 

Maliki ile Rusya Başbakanı Dmitir Medvedev'in görüşmesi ise salı günü gerçekleşecek. Başbakanlık basın merkezinden yapılan değerlendirmede askeri-teknik ve enerji alanında ilişkilerin ele alınacağı vurgulandı.

 

5 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA OLACAK MI?

Irak Haber Ajansı Şafak News, Irak hükümetinin Rusya'dan 5 milyar dolar değerinde silah alımı yapacaklarını duyurmuştu. Ancak bağımsız kaynaklar henüz bu seviyede bir anlaşmanın imzalanmasının imkansız olduğuna işaret ediyor.

 

Rusya Teknoloji ve Strateji Analizi Merkezi'nden Konstantin Makiyenko ise konu ile ilgili Interfaks'a verdiği bilgide, “Irak Başbakanı'nın ziyareti çerçevesinde toplam 4,3 milyar dolar değerinde iki silah satış anlaşması imzalanacak” demişti. Birinci kontratta 2 milyar dolar değerinde 30 adet Mi-28NE helikopterleri ve 2,3 milyar dolar değerinde 42 adet Pantsir-S1E uçak savar ve füze savunma sistemleri yer alıyor. İkinci planlanan kontrata göre de Mikoyan MiG-29M/M2 savaş uçakları ve diğer zırhlı araçlar yer alıyor.

 

TÜRKİYE'NİN YÜZSÜZ TUTUMLARINA SINIR KOYULMALI

Suriye Resmi Haber Ajansı SANA’nın haberine göre ise, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki; bölge güvenliğini tehdit eden yanlış bir politika izlediğini söylediği Türkiye'yi koruma bahanesi adı altında NATO’nun Suriye'ye herhangi bir müdahalede bulunmasına ülkesinin kesin karşı olduğunu söyledi.

 

Maliki Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada; Türkiye'nin temelde hiçbir tehditle karşı karşıya olmadığını belirtti.

 

Savaş yaratma ve herhangi bir tehdide maruz kalmayan Türkiye'yi koruma bahanesi altında NATO gibi bir organizasyonu bu savaşa sürüklemenin doğru olmadığını ifade eden Maliki; bazı politik ve medyatik çevrelerin ‘Suriyeli uçakların Türk toprakları üzerine bombalar attıkları’ gibi asılsız haberlerin savaşı gerektirmeyen abartılardan ibaret olduğunu söyledi.

 

Maliki; NATO’nun Suriye'ye herhangi bir müdahalede bulunması tehlikesine karşı uyarıda bulunarak, bunun tüm bölgede büyük bir savaşa yol açabileceğini ifade etti.

 

Türkiye'nin Suriye'ye ilişkin politikasını ‘yanlış ve riske dayalı’ olarak nitelendiren Maliki; Türkiye'nin özellikle bölge güvenliğini ilgilendiren konularda oldukça riskli bir politika izlediğini belirtti.

 

Irak Başbakanı Maliki; Türkiye'nin Suriye halkının yerine Suriye'deki davaları kendi üstüne aldığına dikkat çekerek Suriye konusunda yüzsüz bir tutum takındığını belirtti. Türkiye'nin Suriye halkına kendi kararını dayatmaya çalıştığını belirten Maliki; dolayısıyla uluslararası toplumun derhal harekete geçmesi ve Türkiye'nin bu tutumlarına son vermesi gerektiğini vurguladı.

 

Maliki; Ankara'nın NATO’yu Suriye'nin içişlerine müdahaleye sürüklemeye çalıştığını ifade ederken, bunun Libya senaryosunun tekrarı anlamına geldiğini ve oldukça tehlikeli bir durum teşkil ettiğini kaydetti.

 

Suriye'deki krizin kesinlikle siyasi ve barışçıl olması gereğine vurgu yapan Maliki; istikrara kavuşması ardından Suriye halkının kendi geleceğini ve yönetimini belirleme gücüne sahip olacağını belirtti. Maliki, o zaman ne Suriye ne de herhangi başka bir devlet açısından hiç bir tehlikenin olmayacağını ekledi.

 

Maliki; Amerika’nın, İran’ın Irak toprakları yada semalarını kullanarak Suriye hükümetine silah gönderdiğine ilişkin iddialarının gerçekle ilgisi olmayan asılsız yalanlar olduğunu söyledi. Ayrıca her hangi bir uyarıda bulunmaksızın birçok uçağı teftişe aldıklarını ve herhangi bir silah yada cephaneye rastlamadıklarına dikkat çekti.

 

Suriye'nin Irak üzerinden kendisine taşınacak silahlara ihtiyacı olmadığını söyleyen Maliki; bu konudaki Amerikan iddialarının siyasi bir oyundan ibaret olduğunu söyledi.

 

Irak Başbakanı Maliki; ülkesinin bu iddialara ilişkin Amerika’dan bu iddialara ilişkin kanıt yada kesin şeyler talep ettiğine işaret ederek, böyle bir durumun gerçeği olmaması nedeniyle her hangi bir kanıt yada delilin takdim edilmediğini söyledi.