Tunus hükümeti, yoksulluğa ve işsizliğe karşı giderek yükselen çatışmaları yatıştırmak için, Pazartesi gününden itibaren bütün okulların ve üniversitelerin ikinci bir emre kadar tatil edilmesine karar verdi.

Okulların kapatıldığını duyuran Tunus Haber ajansına göre çatışmalarda en az 14 kişi hayatını kaybetti. Hükümet karşıtları, ayaklanmaların başladığı üç haftadan bu yana polisin ateş açması sonucu çok sayıda can kaybı yaşandığını ileri sürüyorlar.

Başkan Zeynel Abidin Bin Ali, bir televizyon konuşmasında, daha fazla iş yaratmaya, ancak aynı zamanda da şiddeti bastırmaya söz verdi. Başkan, ayaklanmalar konusunda, kim olduklarını belirtmediği yabancı güçleri suçladı.

Ayaklanmalar, üç hafta önce 26 yaşında üniversite mezunu bir gencin, gelecek kaygısı yüzünden, kendini yakmasıyla başladı. Üniversite mezunu gencin kendini yakması, Tunus’un eğitimli, işsiz gençliği kendilerine katılan diğer gençlikle birlikte, bu gençliğin bastırılmış kızgınlığını açığa vurdu.

Reuters Ajansı’na Pazartesi günü, güvenlik güçleri yüzlerce üniversitelinin protesto girişimde bulunduğu bir üniversiteyi kuşatma altına aldı. Reuters’a göre, ayaklanmalar, iç taraflardaki şehirlerinden Akdeniz sahillerinde bulunan turistik şehirlere sıçrama eğilimi göstermektedir.

Ayaklanmaların, kısmen sosyal medya üzerinden yayıldığına inanıldığından, Tunus hükümeti İnternet servis sağlayıcı kurumları, bireysel kullanıcıların hesaplarını kırmaya teşvik etmektedir. Geçtiğimiz hafta sonu boyunca artan ayaklanmalar nedeniyle, Amerikan Dışişleri İlişkiler departmanı yetkilileri, Facebook, Yahoo ve Google gibi Amerikan şirketlerinin Tunuslu müşterilerinin hesaplarının saldırıya uğraması nedeniyle kaygılarını ifade ettiler.

Yaklaşık 20 yıl önce kansız bir darbeyle iktidarı ele geçirmesinden bu yana, Başkan Bin Ali, ülkeyi sert bir sansür ve en ufak bir hoşnutsuzluğa hoşgörü göstermeden yönetti. Her ne kadar Tunus kendini barış içinde bir turizm cenneti olarak pazarlasa da, ülke uluslararası insan hakları gruplarından kötü notlar almaktadır.

Resmi kurumlar, işsizlik oranını, gençler arasında çok daha yüksek olmakla birlikte %14 olarak vermektedir.

Kaynak: The New York Times, 11/01/2011.