Le Figaro'dan çeviren: Nurullah Yıldız

Tunus, daha önce eşi benzeri görülmemiş "yıl sonu partileri"nin düzenlenmesiyle dünya gündeminde. Her yıl ülkenin önde gelen liseleri, mezuniyet balosunu andıran yıl sonu bitirme sınavı etkinlikleri yapıyor. Bu etkinlikler diğer ülkelere oranla çok farklı. Kairoun ve Jendouba gibi önemli kurumların yıl sonu bitirme sınavı sonrası kutlamalarında, önce Hitler’e saygı duruşunda bulunuluyor ve üçüncü Reich (Nazi Almanyası) döneminin kazandığı zaferler hatırlatılıyor ve “islam için cihat” sloganları atılıyor.

Tunus’ta ‘islamofaşizm’ medyatik ve popüler bir etkinlik alanına sahip değil. Fakat ülkenin “saygın” kuruluşlarının mezuniyet kutlamaları esnasında sergilenen faşizm ve cihat rituelleri büyümeye ve gelişmeye devam ediyor.

Ülkenin kuzeyinde yer alan Jendouba lisesinda asılan pankartlarla Hitler selamlanırken, çok sayıda Alman bayrağıyla okul süsleniyor. Lisenin resmi twitter ve facebook hesaplarında Hitler’e ait sözleri de bulmak mümkün: "Kaybedecek bir şeyi olmayan adamdan korkma", "Düşmanınla dost olman gülünç bir durumdur"...

Başka bir lisenin giriş kapısına devasa büyüklükte IŞİD bayrağı asılarak kutlamalar başlıyor. Bu lisesin facebook hesabından yapılan kutlama davetinde yine IŞİD sloganı olan şu söz yazılı: “Yalnızca Allah’ın gücünü kabul ediyoruz.”

IŞİD propagandasının bildirilerle yapıldığı bu lisenin duvarları yazılıma ve grafitilerle donatılmış. Okulun ortasında “Bekle bizi Kudüs, kavuşmamız yakındır” yazısı yazan liseliler, IŞİD’in yanında olduklarını belirtiyorlar. Bu yazının önünde secdeye yatanları bile görmek mümkün.

Kız İmam Hatip Lisesi Kairouan’daki etkinlik için, okulun girişine geçtiğimiz Şubat ayında kafası kesilen iki kişiyi infaz etmek üzere olan IŞİD militanı karikaturize edilmiş.



Okulun öğrencileri tarafından hazırlanan bir video, okulda nasıl bir islamofaşizmin olduğunu gözler önüne seriyor.

Aslında antisemitizmin ve doğrudan Israil devletinin varoluşuna karşı düşmanlığın olduğu Arap ülkelerinde 3.Reich doneminin siyasi bir figür olarak kullanımı çok yaygın. Nazi Almanyasının bir serüveni yarım bıraktığı düşünülürken, Hitler’e ve yaptığı katliamlara bakış açısı çok farklı. Yahudilerin katledilmesi gerektiği bu gibi Arap topluluklarının siyasi talepleri arasında yer alabiliyor.

Ülkenin ilerileri içinse sorun liseli gençlerin bu gibi etkinlikler yapmaları değil. Hitler ve IŞİD’e duyulan sempati aslında esas mücadele edilmedi gereken başat mesele olmaktan çok, eğitim anlayışı sorgulanmalı. Liseli gençlerin gerek cehalet gerekse bilgisizlikten dolayı bu iki figürü kahraman olarak görmeleri çok normal. Çünkü hem Hitler hem de IŞİD onlara yıllarca düşman olarak anlatılan zümrelere karşı savaş verdiler. Fakat eğitim kurumları düşman dilinden uzaklaşmadıkça bu gibi faaliyetlerin artması olası gibi görünüyor.

Tunus, şimdilerde çok yaygın kullanımıyla ‘IŞİD kanserine’ karşı mücadele ediyor. Irak ve Suriye’ye saldırı başlatan IŞİD’e katılımın çok yüksek olduğu ülkede yaklaşık 3000 kişinin hala savaş içinde aktif oldukları düşünülüyor.

Liselilerin mezuniyet etkinliklerinde bile IŞİD’i kullanmaları, ülkede IŞİD’e katılımın artacağının göstergesi.

Bu çevri, siyasihaber.org'dan alınmıştır.