Yunanistan ekonomisindeki belirsizlik giderek büyüyor. 5 Temmuz’da referanduma gitme kararı alınan ülkede, bankalar ve borsa bugün kapalı.

Kararın ardından binlerce Yunan bankalara akın ederken, Başbakan Aleksis Tsipras ‘banka mevduatları, memur ve emekli maaşları‘nın güvence altında olduğunu söyleyip halka soğukkanlı olmaları çağrısında bulundu.

Diken'in haberine göre; Başbakan Aleksis Tsipras, ‘sermaye kontrolü‘ kararının ardından akşam saatlerinde bir kez daha kameraların karşısına geçerek halka seslendi.

Atina’nın yaptığı kurtarma paketinin referandum gerçekleştirilene dek uzatılması talebini reddeden Eurogroup’a tepki gösteren Tsipras, “Kısa bir uzatma talebinin reddedilmesi ve demokratik bir sürecin iptal edilme girişimi Avrupa’nın demokratik gelenekleri için bir hakaret ve son derece utanç verici” dedi.

Eurogroup’un kararının Yunanistan’a verilen bir ‘ültimatom‘ olduğunu söyleyen Tsipras, “Bu kararın halkın iradesine şantaj yapmak ve referanduma sürecinin yumuşak olmasını önlemekten başka bir amacı olmadığı çok açık. Oysa ki başaramayacaklar. Bu davranış tam tersi bir şonuç doğuracak” diye konuştu.

Yunanistan Merkez Bankası’nın uyarısı doğrultusunda, ülkede faaliyet gösteren bankaların pazartesi günü açılmayacağını doğrulayan Aleksis Tsipras, halka sakin olmaları çağrısında bulundu.

Tsipras konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Unutmayın bu kritik saatlerde tek korkumuz korkudur. Onların bizi yenmesine izin vermemeliyiz. İyileşeceğiz. Yunanların şerefi, şantaj ve adaletsizliğe Avrupa’dan umut ve onurun mesajını verecektir.”

Haberin devamı için tıklayınız.