ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Başkan Donald Trump'ın ABD askerlerini Suriye'nin kuzeyinden çekme emri verdiğini açıkladı. Karar, 1000 kadar askeri bağlarken, askerler ülkenin güneyine kaydırılacak, ülkeden tamamen çıkmayacak.

CBS televizyonunda yayımlanan 'Face the Nation' programına katılan ABD Savunma Bakanı Esper, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'yla Suriye'nin kuzeyindeki durumun tehlike arz edebileceğini belirterek bölgedeki askerlerinin planlı bir şekilde güneye çekileceğini açıkladı. 

Esper, "Son 24 saatte, şunu öğrendik ki, Türkler saldırılarını ilk başta planlanandan daha güneye doğru genişletmek niyetindekler, ve de batıya" dedi.

Suriye’nin kuzeyinde kalan Amerikan askerlerinin Türk güçleri ile SDG arasında bulunduğunu söyleyen Esper, “Dolayısıyla Amerikalılar ilerlemekte olan iki karşıt ordunun arasında kalabilir” ifadelerini kullandı. Esper, “Dolayısıyla, dün gece ulusal güvenlik ekibinin geri kalanıyla istişarelerin ardından başkanla konuştum ve Suriye’nin kuzeyindeki askerlerin planlı bir şekilde çekilmesi emri verdi” dedi.

‘KENDİMİZİ SAVUNURUZ’

ABD Savunma Bakanı, Amerikan askerlerinin ateş altında kalması halinde yanıt verme izninin olup olmadığı sorusuna da, “Kendilerini savunma hakları var ve gerekirse bunu kullanacaklar” yanıtı verdi.

Reuters ajansına isim vermeden konuşan iki Amerikan savunma yetkilisi de, Ayn İsa’daki bir gözlem noktasından az sayıda Amerikan askerinin çekildiğini söyledi.