Rusya’nın St. Petersburg kentinde, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Başbakan Dmitri Medvedev’i kadın iç çamaşırlarıyla gösteren bir tabloya polis tarafından el konuldu. 

Ressam Konstantin Altunin’in “Travesti” adlı tablosunda, gecelik giymiş olan Putin, sutyen takmış olan Medvedev’in saçını tararken görülüyor.

AP ve AFP ajanslarının verdiği habere göre, Altunin, resme el konulmasının ardından Rusya’yı terk etti ve Fransa’dan sığınma hakkı istedi.

Altunin’in tablosunda, Rusya’da geçen haziran ayında çıkarılan ve “geleneksel olmayan ilişkilerin propagandası”nı yasaklayan yasanın ve bu yasanın çıkarılmasında başrolü oynayan iki devlet adamının alaya alındığı belirtiliyor. Nitekim, polis tarafından el konulan bir başka tablodada da, eşcinsellik karşıtı yasanın mimarlarından biri olan tanınan St. Petersburg yasama meclisi üyesi Vitali Milonov’un yüzü, eşcinsellik simgesi olarak bilinen gökkuşağına karışmış bir biçimde betimleniyor.

Bütün bunlara karşın, St. Petersburg polis yetkilileri, ayrıntılı bir açıklama yapmamakla birlikte, tablolara Rus yöneticilere hakaretten el konulduğunu söylediler. Yöneticilere hakarete azami 1 yıl hapis cezası verilebileceği belirtiliyor.

Rusya’da, “gay” karşıtı yasanın yanı sıra, politikacılara “hakaretler”e, başka bir deyişle yergilere, mizah yoluyla eleştirmeye ve alaya almaya karşı koruyan yasalar da bulunuyor.

St. Petersburg’daki sanat galerisi sahiplerinden Aleksandr Donskoy, aralarında Altunin’in “Hükümdarlar” adlı bir başka resminin de yer aldığı tablolara el koyan polisin resmi bir yetki belgesi göstermediği gibi, hiçbir gerekçe de göstermediğini söyledi.

Donskoy, galerisinin kapatıldığını ve polisin bu davranışıyla yasaları çiğnediğini vurguladı.

Son zamanlarda, Rusya’da çıkarılan “gay” karşıtı yasalara gerek yurtiçinden, gerek yurtdışından sert tepkiler gelmiş; bazı kuruluşlar, gelecek yıl Soçi’de düzenlenecek olan Kış Olimpiyat Oyunları’nın boykot edilmesi için çağrıda bulunmuştu. (Cumhuriyet)