Güneydoğu Asya ülkelerinden Tayland, şimdiye kadar binlerce kişinin canına mal olan şiddete son vermek için Müslüman militanlarla görüşme masasına oturma kararı aldı.

Tayland'ın güneyinde yıllardır devam eden çatışmalara son vermek amacıyla hükümet ile Müslüman silahlı örgütün barış görüşmelerini başlatacakları bildirildi.

Tayland Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Paradorn Pattanathabutr ve Malezya merkezli Ulusal Devrim Cephesi (BRN-Barisan Revolusi Nasional Melayu Pattani) örgütü temsilcisi Hasan Taib, taraflar arasında barış görüşmelerinin başlatılmasını öngören bir anlaşma imzaladı.

Görüşmelerin ne zaman başlayacağı henüz kesinlik kazanmadı. Taraflar arasında arabuluculuk görevini üstlenen Malezyalı yetkililer, anlaşmanın ayrıntılarının Malezya Başbakanı Najib Razak ile Tayland Başbakanı Yingluck Shinawatra arasında yapılacak toplantıdan sonra açıklanacağını belirtti.

Üç eyaletin bağımsızlığını istiyorlar

Tayland'ın güneyindeki Pattani, Yala ve Narathiwat eyaletlerinde yaklaşık iki milyon kişi yaşıyor. Nüfusun yüzde 80'lik kısmını Müslümanlar meydana getiriyor. Müslüman militanların 2004'te sözkonusu üç eyaletin özerkliği için başlattığı isyan, 5 binden fazla kişinin yaşamını yitirmesine neden olmuştu. Militanlar, özellikle Budist hükümetin temsilcileri olarak gördükleri güvenlik güçleri ile öğretmenleri hedef alıyorlar.

20. yüzyılın başlarında Tayland'a bağlanmadan önce bağımsız bir İslami sultanlık olarak yaşayan Müslümanlar, Bangkok hükümetini ayrımcılıkla suçluyorlar. Tayland'ın güneyinde BRN'nin yanı sıra Pattani Birleşik Özgürlük örgütü de bağımsızlık için faaliyet gösteriyor.

© Deutsche Welle Türkçe