Nükleer program konusunda dünyanın başlıca güçleriyle uzlaşmaya varan İranlı müzakereciler Tahran'da sevinç gösterileriyle karşılanırken, İsrail uzlaşmayı 'tarihi bir hata' diye tanımladı.

ABD Başkanı Barack Obama, Washington'ın İsrail konusundaki taahhütleriyle ilgili güvence vermek için İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yla bir telefon görüşmesi yaptı.

Dün varılan anlaşma bugün piyasalarda petrol fiyatlarında düşüş getirdi.

İsviçre'nin Cenevre kentinde günler süren yoğun müzakerelerin ardından varılan anlaşma uyarınca, İran nükleer tesislerinin daha sık denetlenmesine izin verecek, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini kısmen durduracak.

Bunun karşılığında, yaptırımların hafifletilmesiyle Tahran'a yaklaşık 7 milyar dolarlık ekonomik rahatlama sağlanacak.

Tahran'daki Mahrabad Havaalanı'nda yüzlerce kişi müzakere heyetini karşıladı.
Çiçekler ve İran bayrakları taşıyan kalabalık Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'i "barış büyükelçisi" ilan etti ve "Savaşa, ambargoya, teslimiyete ve hakarete hayır" sloganları attı.

'İSTEDİĞİMİZ AŞAMADA BOZABİLİRİZ'

Havaalanında İran devlet televizyonun konuşan Zarif anlaşmayı rayında tutmak için gereken adımları atmaya hazır olduklarını söyledi. Ancak Zarif altı ay süresi bulunan uzlaşmanın Tahran tarafından herhangi bir aşamada bozulabileceğini vurguladı.

Zarif, "Alacağımız tüm güven artırıcı önlemler geri alınabilir ve hızla geri alınabilir. Tabi bunu yapmak zorunda kalmayacağımızı umuyoruz" dedi.

Daha önce ABD Başkanı Obama uzlaşmayı memnuniyetle karşılamış ve "İran'ın nükleer silah sahibi olmasını önlemeye yardımcı olduğunu" söylemişti.

Ancak İsrail Başbakanı Netanyahu uzlaşmanın kendilerini bağlayamayacağını ve "açıkça konuşmanın görevi olduğunu" söylemişti.

Netanyahu, "İsrail'in imhası çağrısında bulunan bir rejimin bu amaca ulaşacak araçlara sahip olmasına izin veremeyiz ve vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak dün varılan uzlaşmanın İsrail ve Ortadoğu'yu daha güvenli bir yer haline getireceğini söyledi. (BBC Türkçe)