Özgür Suriye Ordusu adlı silahlı gruba mensup bazı komutanlar, pişmanlıklarını belirterek örgütten ayrıldıklarını açıkladı.

 

Arabi Press’in haberine göre Özgür Suriye Ordusu adlı silahlı gruba mensup bazı komutanlar, Suriye içindeki muhaliflerin Şam’daki Damarez Oteli’ndeki toplantısına katılarak Özgür Suriye Ordusu’nda bulunmaktan duydukları pişmanlığı dile getirerek silahlarını bıraktıklarını açıkladı.

 

Toplantıya katılan Binbaşı Halid bin Abdurrahman ez-Zalem, “Ben, Özgür Suriye Ordusu’na bağlı Askeri Konsey’in güney bölgesinden sorumlu başkan yardımcısıyım. Suriye’deki askeri ve sivil şehitlerin ailelerine dönüyorum; sizlerin ve tüm dostlarımın önünde şunu ilan ediyorum ki görev yaptığım ordudan ayrıldıktan ve silahlı gruplara katıldıktan sonra Filistinli kardeşlerimize yardım için kullanmamız gereken silahların Suriye’deki kardeşlerimize çevrilmesinin çözüm yolu olmadığını anladık” dedi.

 

“Suriye halkının içine düştüğü sorun ve musibetleri düşünerek gittiğimiz yoldan geri dönmeye ve Ulusal Uzlaşma Bakanlığı ile işbirliği yapmaya karar verdik” diyen Binbaşı Halid bin Abdurrahman Suriye Ordusu komutanlarına bu sebeple teslim olduklarını söyledi.

 

Özgür Suriye Ordusu içersinde büyük bir grubun komutanlığını yapmakta olan Yasir el-Abd adlı komutan da Halep’in kuzey bölgesinden olduğunu ve yönettiği silahlı grubun herkes tarafından tanındığını belirttikten sonra silahını bıraktığını söyledi.

 

Yasir el-Abd, “Ben herkesten Allah’ın kendisine verdiği aklı biraz olsun kullanmasını ve düşünmesini istiyorum. Devrimler ifade özgürlüğüne, insani onura diğer insanların inançlarına saygı gösterir. Ben vicdan sahibi muhaliflere, rejimin taraftarlarına ve tarafsız olanlara sesleniyorum. Suriye, bizim evimiz ve namusumuzdur. Düşmanlar bizim evimizi ve ülkemizi yakmak istiyorlar. Dinimizi, halkımızı ve ülkemizi hedef alıyorlar. Bu sebeple gönüllü olarak silahımı bırakıyorum” dedi.

 

YDH'nın hyaberine göre tüm dostlarına Suriye Ulusal Uzlaşma Bakanlığı'nın silah bırakma ve siyasi müzakerelere katılma çağrısına uymaya davet eden Yasir el-Abd, güvenlik ve huzurun ülkeye yeniden gelmesi için çalışacağını belirterek toplantıya da bu sebeple katıldığını açıkladı.

 

ESAD'IN TARAFINA GEÇTİLER

AFP'nin haberine göre 11 isyancı grup, üç subay, iki kıdemli subay ve altı sivil Özgür Suriye Ordusu'ndan (ÖSO) ayrılarak Beşar Esad'a destek verme kararı aldı.

 

Şam'da Beşar Esad yönetiminin gözetiminde düzenlenen muhalefet toplantısında açıklanan kararla, bir süre önce Suriye rejimindeki görevlerinden ayrıldığını ve ÖSO katıldığını duyuran Yarbay Halid Abdurrahman el Zamel de böylece eski görevine döndü.

 

Yarbay Zamel, "Yol açılmıştır" diyerek diğer isyancılara ayaklanmaya son verme çağrısı yaptı.

 

Suriye'nin güneyinde bulunan ÖSO askerlerine komuta eden ve muhaliflerin askeri konseyinde başkan yardımcısı olarak da görev yapan Yarbay Zamel, ordu saflarına geri dönmeye ve Ulusal Uzlaşma Bakanlığı ile işbirliği yapmaya karar verdiklerini bildirdi.

 

Toplantıya ayrıca, Rus, İran ve Çin büyükelçilerinin de katıldığı belirtildi.

 

Bunun üzerine ÖSO da, "Zamel'in muhaliflerin içine sokulmuş ajanlardan biri olduğu" ya da "Taraf değiştirmeye zorlandığı" gibi iddialarda bulundu. (Vatan)