Birleşmiş Milletler (BM), Suriye yönetiminin, aylardır kuşatma altında bulunan ve açlıktan ölümlerin başladığı Medaya kasabasına insani yardım götürülmesi konusunda ikna edildiğini duyurdu.


BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden yapılan açıklamada, “Suriye hükümetinin kıtlık yaşanan Medaya, Fuaa ve Kefriye kasabalarına insani yardım götürülmesine izin vermesini memnuniyetle karşılıyoruz” ifadesi yer aldı.

Örgüt, birkaç gün içerisinde kuşatma altındaki kasabalara insani yardımın ulaşmaya başlayacağını belirtiyor.

BİR KİLO PİRİNÇ 250 DOLAR

Kızıl Haç, Ceyş el Fetih örgütünün kontrolünde bulunan bölgeye son yardımın Ekim 2015’te gittiğini ve nüfusu 30 bini bulan bölge halkının açlıktan ölmeye başladığını açıklamıştı.

İngiliz Guardian gazetesi ise, kasabada pirincin gramla satıldığını, bir kilo pirincin fiyatının 250 dolara çıktığını aktardı.

BBC’ye bilgi veren Abdullah isimli bir Medayalı; “Yiyecek bulamıyoruz. Çocuklar, kadınlar, herkes ölmeye başladı. Bazen ağaç yapraklarını, çimenleri bazen de kedileri yiyoruz” dedi. Abdullah, her gün onlarca çocuğun açlıktan öldüğünü söyledi.

Medaya’daki yardım gönüllülerinin sosyal medyada paylaştığı fotoğraflarda da, birçok Medayalının yürüyemeyecek kadar zayıf düştüğü görülüyor.

SURİYE ORDUSU VE HİZBULLAH'IN KUŞATMASI ALTINDA 

Medaya, Temmuz 2015’ten bu yana Suriye ordusu ile Hizbullah güçlerinin kuşatması altında bulunuyor. Kuşatmanın başlamasından bu yana Medaya’da yaşayan yaklaşık 30 bin kişinin kasabayı terk etmesine izin verilmiyor.

Suriye ordusu ve Hizbullah güçleri, Ceyş el Fetih’in kontrolündeki kasabayı ele geçirmeye çalışıyor. (BBC Türkçe)