Suriye yönetimi, dün Humus'ta meydana gelen ve bütün dünyanın tepkisini çeken katliamla ilgili muhalefeti suçlarken, Arap Birliği'nin de bu ülkedeki olayları görüşmek için acil toplanacağı bildirildi.

 

Suriye'nin resmi haber ajansı SANA, aralarında onlarca çocuğun da bulunduğu 92 kişinin öldüğü katliamın "El Kaide üyesi teröristlerin işi" olduğunu ileri sürdü.

 

Katliamın görüntülerine yer veren ajans, muhalefetin kendi katliamını görüntüleyerek Suriye ordusunun bölgeyi bombaladığı gibi bir intiba yaratmak istediğini iddia etti.

 

Habere göre, silahlı gruplar dün ayrıca kentte bulunan bir hastaneyi ateşe verirken, polis merkezine de saldırdılar.

 

SORUŞTURMA KOMİSYONU OLUŞTURULDU

Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad El Makdisi de saldırıyla ilgili "teröristleri" suçladı. Makdisi bugün yaptığı açıklamada, "Halkımıza karşı yapılan bu terörist katliamın sorumluluğunu tamamen reddediyoruz" dedi.

 

Askeri ve sivil yetkililerden oluşan bir soruşturma komisyonu oluşturduklarını kaydeden Makdisi, sonuçların birkaç gün içinde açıklanacağını söyledi.

 

Makdisi, Pazartesi günü BM ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın Suriye'ye geleceğini bildirdi.

 

ARAP BİRLİĞİ TOPLANIYOR

Arap Birliği Dönem Başkanı Kuveyt Arap Birliği dışişleri bakanlarının acil toplanacağını bildirdi.

 

El Arabiya'nın haberine göre, Kuveyt Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kuveyt'in Suriye halkına karşı yapılanlara son vermek için önlemler almak ve durumu gözden geçirmek amacıyla olağanüstü toplantı yapılması için üye ülkelerle temasa geçeceği belirtildi.

 

Bakanlık açıklamasında, Hule'deki saldırı şiddetle kınanırken, Kuveyt'in  ayrıca bölgesel ve uluslararası seviyede temaslara geçerek "uluslararası  toplumdan kan dökülmesini durdurmak için sorumluluklarını üstlenmesini istediği"  kaydedildi.

 

ÖZGÜR SURİYE ORDUSU MÜDAHALE  İSTEDİ

Öte yandan dün meydana gelen katliamın ardından ülkedeki en büyük silahlı muhalif grup olan Özgür Suriye Ordusu açıklama yaparak "Sivilleri korumak için uluslararası toplum müdahale etmezse, Annan Planı cehennemin dibine gidecek" dedi.

 

Suriye’de bulunan BM gözlemcileri, olayları incelemek üzere bölgeye gitmişti.

 

HULA'DA EN AZ 32 ÇOCUK ÖLDÜ

Suriye'deki BM gözlemci heyetinin başkanı Tümgeneral Robert Mood, dün Hula'da çıkan çatışmalarda en az 32 çocuk, 60'dan fazla yetişkinin öldüğünü belirterek saldırıyı kınadı.

 

Tümgeneral Mood, yaptığı yazılı açıklamada, ülkenin orta kesimlerindeki Humus kentinin kuzeybatısında bulunan Hula'da düzenlenen saldırıyı “acımasız bir trajedi” olarak nitelendirdi.

 

Mood, ölümlerden kimin sorumlu olduğunu belirtmedi, ancak açıklamasında, “Kim başlattıysa, kim karşılık verdiyse ve bu elim şiddet eylemini kim yaptıysa sorumlu tutulmalı” dedi.

 

Robert Mood, BM gözlemcilerinin çatışmaların çıktığı bölgede topçu mermileri bulduğunu da kaydetti.

 

Suriye resmi haber ajansı Sana’ya göre Halep, İdlib, Lazkiye, Şam Kırsalı, Hama ve Deyrezzor’da muhalif grupların saldırıları sonucu yaşamını yitiren 27 asker için dün Şam, Halep, Lazkiye ve Deyrezzor’da  resmi törenler düzenlendi.