İsyan ve iç savaşın üç yıldan uzun süredir devam ettiği Suriye'de bugün başkanlık seçimi yapılıyor. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı seçimde oy verme işlemi başladı.

Yaklaşık 16 milyon seçmenin bulunduğu ülkede oy verme işlemi TSİ 17.00'de sona erecek. Ancak Suriye'de sadece ordunun kontrolündeki bölgelerde ve 9 bin 600 merkezde oy kullanılıyor.

Ülkeleri dışında yaşayan Suriyeliler ise geçen hafta sandık başına gitmişlerdi. 2000 yılında babası Hafız Esad'ın ölümünün ardından göreve gelen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Suriye'de yaklaşık 50 yıldır ilk kez Esad ailesinden birisinin seçimde rakibi var. Ancak bugünkü seçimde Beşar Esad'ın rakibi olan iki aday da (Mahir Haccar ve Hasan Abdullah El Nuri), hükümetin onayladığı ve kamuoyunda çok da tanınmayan isimler.

Rejim karşıtlarının oluşturduğu Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ise ülkede "düzmece" bir seçim yapıldığını söyledi. Batılı ülkelerin desteklediği SMDK Başkanı Ahmed el-Carba Suriyelilerden seçimi boykot etmelerini istedi.

Suriye'de, 15 Mart 2011'de başlayan rejim karşıtı isyan zamanla iç savaşa dönüşmüştü. Rejim güçleri ile muhalifler arasındaki çatışmalar sonucu yaklaşık 162 bin kişi öldü, üç milyon kişi de ülkeden kaçmak zorunda kaldı. (BBC Türkçe)