İran’ın yarı resmi Fars Haber Ajansı, Suriye devletine ve Beşar Esad’a bağlı Suriye ordusuyla rejime karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu’nun, El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi’yle mücadele edebilmek için aralarında ateşkes anlaşması yaptıklarını ileri sürdü.

Haberini üst düzey bir Suriye Ordusu yetkilisine dayandıran ajansın iddiasına göre, başkent Şam’ın önemli banliyölerinden Barze’de El Nusra karşısında zor durumda kalan muhalif Özgür Suriye Ordusu (FSA) ile Suriye Ordusu, Ulusal Uzlaşma Komitesi ile bazı aşiret liderlerinin devreye girmesi sonucu aralarında ateşkes imzaladı.

Bu çerçevede taraflar Suriye’nin Barzeh bölgesinde kendi aralarında çatışmayacak ve Barze’de sadece El Nusra Cephesi güçleriyle mücadele edecek.

Geçtiğimiz günlerde  de Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) kendileriyle mücadele eden diğer muhaliflere çatışmayı durdurmaları ve şartlarını kabul etmeleri için 24 saat süre verdiği, aksi takdirde Esad rejimine karşı mücadeleyi sonlandıracağı öne sürülmüştü.

Çeşitli ülkelerin desteğini alan Suriye’deki muhalif gruplar dünyanın çeşitli ülkelerinden topladıkları cihadçılar ile ayakta kalmaya çalışıyor.

IŞİD’E AĞIR DARBE

Bu arada diğer muhalif gruplar Irak ve Şam İslam Devleti’ne büyük darbe vurdu. IŞİD, Rakka’daki tüm karargahlarını boşaltırken, Tel Abyad’dan Aynu’l- Arus’a çekildi.

Yakındoğu Haber'e göre, Rakka’daki çatışmalara, İslami Cephe’den Tevhid Tugayı ve Ahraru’ş Şam’ın da katıldığı bildirilirken, Irak-Şam İslam Devleti’nin kaçırdığı 50 kişinin serbest bırakıldığı öğrenildi.

Tevhid Tugayı’nın eski komutanlarından ve yeni kurulan Mücahitler Ordusu’nun komutanlarından Tevfik Şihabiddin, Irak ve Şam İslam Devleti’ne karşı yürütülen operasyonlara komuta edenlerin başında geliyor.

Ebubekir el-Bağdadi liderliğindeki IŞİD’in Suriye devrimini seyrinden çıkarmak için çalıştığını ifade eden Şihabeddin, el-Cezire televizyonuna yaptığı açıklamasında, Idlib’in Sarakib bölgesindeki bir bina dışında tamamının ele geçirildiğini, Halep’in ise büyük bir kısmında kontrolün sağlandığını söyledi.

Savaşı IŞİD’in başlattığı savunan Şihabeddin, IŞİD güçlerinin çıkarıldıkları yerlere yeninde geri dönemeyeceğini söyledi.