Suriye’nin Arap Birliği’nden çıkarılmasının ardından Esad yanlılarının bazı Arap ülkeleriyle birlikte Türk büyükelçiliğine de saldırması iki ülke arasında kriz yarattı.

 

Türkiye’nin sert dille eleştirdiği ve Suriye yönetimine nota verdiği olayın ardından Şam yönetimi bugün geri adım attı. Esad yönetimi, Türk Büyükelçiliğine saldırı ve bayrak yakma olayıyla ilgili Türkiye’den özür diledi. Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, Şam'da düzenlediği basın toplantısında, "Dışişleri Bakanı olarak, yabancı misyonlara yapılan bu saldırılar için özür diliyorum" dedi. Viyana Sözleşmesi çerçevesinde elçiliklerin güvenliğinden sorumlu olduklarını belirten El Muallim, bu olayların tekrarlanmayacağını umduğunu söyledi.

 

Özür mesajı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun’ " Suriye'deki başkonsolosluklarımıza, büyükelçiliğimize yapılan saldırı gerekli diplomatik tepkilerle cevabını görmüştür ama biz bu saldırılara karşı en kararlı tutumu alacağız ve Suriye halkının haklı mücadelesinin yanında yer almaya devam edeceğiz." ifadelerini kullanmasının ardından geldi.

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim'in, ülkedeki diplomatik misyonlara düzenlenen saldırılar için özür dilemesine ilişkin, “Medya kanalıyla yapılan açıklama bize de ulaştı. Daha sonra tatmin edici bir açıklama yapacağım” dedi.

 

SURİYE MEYDAN OKUDU: LİBYA DEĞİLİZ

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, aynı basın toplantısında "Libya değiliz" diyerek meydan okudu.  Muallim, Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini askıya almasının "son derece tehlikeli bir adım" olduğunu söyledi.

 

El Muallim, Şam'da düzenlediği basın toplantısında, şiddetin sona ermesi için Arap Birliği ile yapılan anlaşmanın uygulanmaya ve muhalefetle diyaloğa başlandığı bir dönemde alınan kararın son derece tehlikeli olduğunu ve meşru olmadığını ifade etti.

 

ABD'yi Birliğin "gayri resmi üyesi" olarak nitelendiren El Muallim, ABD'nin Arap Birliği'nin kararından memnuniyet duymasının "fitnecilikle aynı anlama geldiği" görüşünü de savundu.

El Muallim, Arap Birliği'nin kararına rağmen "Libya'daki senaryonun Suriye'de tekrar etmeyeceğini" belirtti.

 

Suriye'ye yönelik komploların başarısızlığa uğrayacağını söyleyen El Muallim, Suriye'nin boyun eğmeyeceğini bildirdi.

 

El Muallim Suriyelilere seslenerek, "Gelecekle ilgili endişeniz olmasın. (Suriye) Halkın iradesi ve ulusal birlik sayesinde daha da güçlü çıkacak" dedi.

 

Suriye Dışişleri Bakanı El Muallim, Rusya ve Çin'in BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'yle ilgili tutumunu değiştirmeyeceğinden emin olduğunu da belirterek, ülkeye yabancı müdahale olacağını sanmadığını kaydetti.

 

BİZ LİBYA GİBİ DEĞİLİZ

Suriye'nin Libya olmadığını belirten Muallim, "Gelişmeler Suriye halkını endişelendirecek düzeyde değildir. ABD ve Batı'nın ekonomik yaptırımları da Suriye'yi etkilemez" dedi.

 

Arap Birliği'nin Suriye'ye karşı aldığı kararın yasadışı olduğunu iddia eden Muallim, "Arap Birliği'nin Suriye'ye karşı aldığı karar tüzüğüne de aykırı. Suriye'nin üyeliğinin askıya alınması sonrasında Arap planını uygulamaya sıcak bakmıyoruz" şeklinde konuştu.

 

'İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ KOŞULLARA SAYGI DUYULMADI'

"Üyeliğimiz askıya alınırken içinde bulunduğumuz koşullara saygı duyulmadı" sözleriyle tepki gösteren Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Arap Birliği'nin Suriye'nin Arap dünyasındaki öneminin farkında olmadığını savundu.

 

Muallim, "Suriye bu zor koşullarda birliğinin öneminin farkındadır. Suriye diyalog yoluyla pek çok reformu hayata geçirmeye çalışıyor. Reformlarımız devam edecek ve insanlarımızın refahı için çaba sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

 

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER

Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, Türkiye ile ilişkilerle ilgili olarak ise "bundan sonraki tavrımızı Türkiye'nin tavrına göre belirleyeceğiz" dedi.