Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu sonunda, resmi olmayan sonuçlara göre, en çok oyu alan Hollande ile ikinci sıradaki Sarkozy ikinci tura kaldı.

 

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu yapıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre bu turun galibi, anketlerin öngördüğü gibi sosyalist aday Francois Hollande oldu.

 

Hollande oyların yüzde 28.6'sını alırken, seçimin diğer favori ismi cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy yüzde 27’de kaldı.

 

Bu sonuçlara göre iki aday, 6 Mayıs'ta yapılacak seçimin ikinci turunda ülkenin 25. cumhurbaşkanı olmak için yarışacak.

 

İlk turun sürprizi aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen’den geldi. Yüzde 19.9 oranındaki oy, aşırı sağcı partinin seçimlerin ilk turundaki en büyük başarısı olarak kayıtlara geçti. Seçimden önceki anketler Le Pen'i yüzde 15'lerde gösteriyordu.

 

İkinci turda, Le Pen ve ilk turu yaklaşık yüzde 8 oyla 5. sırada tamamlayan Demokrasi Hareketi lideri Francois Bayrou'nun tercihleri kilit rolü oynayacak.

 

Le Pen, ikinci turda kimi işaret edeceğini 1 Mayıs'ta açıklayacağını söylerken, Bayrou da 6 Mayıs'ta kimi destekleyeceklerini konusunda açıklama yapacağını duyurdu.

 

Seçimlerin ilk turunda yüzde 11 civarında oy alan radikal sol Jean-Luc Melenchon ve yüzde 2 oranında oy alan çevreci aday Eva Jolyy, ikinci turda Hollande'ı destekleyeceklerini açıkladı.

 

NOTLAR
— Seçime katılım oranı yüzde 80'in üzerinde gerçekleşti. 2007'deki seçimlerde katılım yüzde 83.77 oranında olmuştu.

— Seçime toplam 10 aday katıldı.

— Ülkede yaklaşık 45 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor.

— Cumhurbaşkanlığı seçimleri beş yılda bir düzenleniyor.

— BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi Fransa Avrupa'nın ikinci, dünyanın beşinci büyük ekonomisine sahip.

— Sosyalistler, Francois Mitterrand'dan bu yana son üç dönemdir Elysee Sarayı seçimlerini merkez sağ karşısında kaybediyor.