Saldırıya uğrayan Charlie Hebdo dergisi, sol-anarşist eğilimiyle biliniyor. Dergi, İslam ve Musevilik hakkında yayınladığı karikatürlerle tanınıyor. Charlie Hebdo dergisinin editörü Stéphane Charbonnier, "Fransa'da herkesin karikatürünü yapabiliriz. Fransa'da din bir düşünce olarak algılanır. Bu yüzden Karl Marx'ın karikatürünü yapabileceğim gibi Hz Muhammed'in de yaparım" demişti.

radikal.com.tr’de yer alan habere göre, İlk olarak 1969 yılında yayına başlayan Charlie Hebdo dergisi, 1981 yılında kapandı. 1992’de yayın hayatına tekrar başladı. Charlie Hebdo dergisi sol-anarşist eğilimiyle biliniyor. Yayın çizgisi ise kimilerine göre provokatif, kimilerine göreyse bağımsız. Haftalık olarak yayın yapan Charlie Hebdo, Çarşamba günleri çıkıyor. Gündemdeki polemikler hakkında mizahi karikatürler yayınlayan dergi, “anti dindar ve konformizmden uzak” bir dile sahip olmasıyla tanınıyor.

Bugüne kadar İslam ve Musevilik hakkında da karikatürler yayımlayan Charlie Hebdo dergisinin editörü Stéphane Charbonnier (kısa adıyla Charb) ise, derginin “solcu çoğulculuğun tüm öğelerine yer verdiğini, hatta çekimserlere bile seslendiğini” söylüyor.

2007'de 'Charlie Hebdo' nun o dönemdeki editörü, bir Danimarka gazetesinde iki yıl önce basılan karikatürleri yeniden yayımladığı için Müslümanlara hakaretten yargılanmış ve beraat etmişti. Bu karikatürler Müslüman dünyasında büyük tepki görmüş ve çizerleri Kurt Westergaard'ı sıkı güvenlik önlemleri altında yaşamaya mecbur etmişti.

2 Kasım 2011’de dergi çıkacak sayısına Şeriat Hebdo adını vermişti. Kapakta Hz, Muhammed'in "Gülmekten ölmezseniz 100 kırbaç" diyen bir karikatürünün yer almıştı. Derginin açıklamasında "Tunus'ta İslamcı Ennahda partisinin zaferini en uygun şekilde kutlamak için Charlie Hebdo, Muhammed'den gelecek sayısına özel editör olmasını istedi" denilmişti. Sayının çıkmasının ardından derginin binasına molotof kokteyli atılmıştı. Dergi yöneticileri saldırının büyük hasara neden olduğunu belirterek "Artık dergimiz yok. Her şeyimiz mahvoldu" demişlerdi. Facebook ve Twitter üzerinden çok sayıda tehdit mesajı alan derginin internet sitesi de çökertilmişti. Derginin internet sitesinde bilgisayar korsanlarının Türkçe ve İngilizce mesajları yer almıştı.

2012’DE HZ. MUHAMMED’İN KARİKATÜRLERİNİ YAYIMLADILAR

'Charlie Hebdo' 20 Eylül 2012’de, Hazreti Muhammed'i tasvir ettiği iddia edilen karikatürleri basmıştı. Derginin o kapağında bir Musevi'nin ittiği tekerlekli sandalyeye oturtulmuş bir Müslüman görünüyordu. İç sayfalarda ise Hz. Muhammed'i temsil eden ve kendisini çıplak gösteren bir karikatüre yer vermişti. Fransa’da Müslümanların da tepkisini çeken özel sayıyı derginin yayın yönetmeni “Fransa’da Muhammed’in bir karikatürünü yapamaz mıyız? Elbette yaparız. Biz Fransa’da herkesin karikatürünü yapabiliriz. Fransa’da din bir düşünce olarak algılanır. Bu yüzden Karl Marx’ın karikatürünü yapabileceğim gibi Muhammed’in de yaparım” diye savunmuştu. Fransız Müslümanların dergi aleyhine açtıkları davalar ise reddedilmişti.

2013’TE HELAL İLAVE

2013’de ise Charlie Hebdo dergisi, Hz. Muhammed’in hayatını çizgi roman haline getirip dergiyle birlikte ilave olarak dağıtmıştı. Fransa´da satışa çıkan derginin içeriğinde Hz. Muhammed´e karşı alay ve küçük düşürme olmadığını ifade eden derginin yayıncıları, İslam dininin bilinirliğini artırmayı hedeflediklerini açıklamıştı.

2 Ocak 2013’te satışa sunulan ilavenin önsözünü Fas ve aynı zamanda Fransız vatandaşı dinler sosyoloğu gazeteci Zineb el-Rhazoui yazmıştı. Dergi yetkilileri, ilavenin içeriğinin Müslümanlar tarafından hazırlandığını belirterek, sadece karikatürlerin dergi çalışanlarınca çizildiğini, bu nedenle ilavenin "helal olduğu" görüşünü savunmuştu.

İLGİLİ HABER: 


İslamcılar Fransa'da mizah dergisi basıp çok sayıda insanı katletti