Putin, yabancı ülkelerden maddi destek alan sivil toplum örgütlerinin yabancı temsilciler statüsünde değerlendirilmesini içeren yasayı onayladı. Yasaya tepkiler gecikmedi.

Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya Parlamentosu'ndan geçen sivil toplum örgütlerine yönelik yeni düzenlemeler içeren yasayı onayladığı bildirildi. 

Yeni yasa uyarınca, yabancı ülkelerden maddi destek alan sivil toplum örgütleri "Yabancı Temsilciler" statüsünde değerlendirilecek. Yıllık maddi gelirlerini raporlayarak, kamuoyuna ve yönetime açıklayacaklar. Yasanın yükümlülüklerini yerine getirmeyen örgüt yöneticilerine ise 4 yıla kadar hapis ve 9 bin dolar para cezası öngörülüyor. Yasa, sadece siyasî faaliyetlerde bulunan sivil toplum örgütlerini kapsıyor. 

ABD'DEN KINAMA
Putin, yasayı "devletin kendini yıkıcı güçler tarafından istikrarsız hale getirilmesine karşı koruması gerekiyor" sözleriyle savundu. İnsan hakları savunucuları ve muhalefet partileri ise yasaya karşı çıkıyor. Muhalefetin yasaya karşı çıkmasının temel nedeni, "Yabancı Temsilci" tanımlaması. Çünkü muhalefet, Rusya'da bu tanımlamanın "ajan" kelimesiyle aynı anlama geldiğini savunuyor. 

PUTİN YASAYI SAVUNDU
Yasa, ABD ve Batılı devletler tarafından da kınandı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, dış destekli sivil toplum örgütlerine yönelik yeni kısıtlamalar nedeniyle derin endişe içerisinde olunduğu belirtildi. BM, yasayı Sovyetler Birliği dönemi uygulamalarına bir dönüş olarak nitelendirdi. (DW Türkçe)