BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'ye yaptırım öngören tasarı, Rusya ve Çin tarafından veto edildi. Rusya ve Çin üçüncü kez Esad'a karşı bir yaptırım tasarısını veto etmiş oldu.

 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin oturumunda bazı devletlerin Suriye'de ‘çözüm’ iddiasıyla hazırladığı karar tasarısı görüşüldü.

 

Taslak, Birleşmiş Milletler'in 7'inci maddesi çerçevesinde Şam yönetimine daha fazla yaptırım yapılmasını içeriyordu. Tasarı, askerlerini ve ağır silahlarını halkın yaşadığı bölgelerden 10 gün içinde geri çekmezse ve BM Sözleşmesi'nin 7. bölümüne bağlı kalmazsa Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı askeri olmayan yaptırımları öngörüyordu.

 

BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, İngiltere öncülüğünde Fransa, Almanya, Portekiz ve ABD tarafından hazırlanan tasarının oylanmasının bugüne ertelenmesini istemişti. Tasarı, Rusya ve Çin tarafından veto edildi. İki ülke Beşar Esad’ın içinde yer almadığı bir geçiş hükümeti veya ‘çözüm’ün iç savaş ve bölgesel savaşı tetikleyeceği uyarısında bulunyor.