Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) olağanüstü oturumunda konuşan Safrankov, Suriye hükümetinin İdlib'de kimyasal saldırı düzenlendiği iddia edilen bölgenin kontrolüne sahip olmadığını ifade etti: 'Teröristlerin orada saklayacak çok şeyleri var, buna kimyasal silah dosyası da dahil" dedi.

'SÜRECİ BALTALAMANIZIN AMACI NEYDİ?'

Sputnik'te yer alan habere göre Safrankov, Batılı mevkidaşlarının konuşmalarına atfen şunları söyledi: "Bugün yapılan siyasi uzlaşma yönündeki çağrılar, askeri saldırıların ardından maalesef iki yüzlü. Bu bağlamda Astana ve Cenevre platformlarında fark edilir değişiklikler oldu. Bu süreci baltaladığınızda acaba ne amaçladınız?"

'ESAD'IN GİTMESİ KONUSUNDA SAPLANTILILAR'

Safronkov, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad konusunda saplantılı olduğunu da kaydetti: "Washington, Londra ve Paris, Suriye'nin meşru yönetimini devirmek konusunda paranoyakça bir fikre saplanmış durumda. Bu, İngiltere'nin BM Temsilcisi Sayın (Michael) Raycroft'un şeytani ve diplomatik olmayan davranışı ve oturumda yaptığı konuşmadan da görülüyor. Sayın Raycroft, ülkeme yönelik kalitesiz, profesyonel olmayan söylemler ve suçlamalar yöneltmekten vazgeçin. Sizi bir kez daha uyarıyorum, Arap ülkeleriyle münakaşaya girmeye çalışmayın, bundan hayırlı bir şey çıkmaz."

'ABD, BAĞIMSIZ SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMESİNDEN KORKUYOR'

Safronkov, ABD'nin, Şam'a yönelik tutumunu desteklemeyeceği gerkeçesiyle, İdlib konusunda bağımsız bir soruşturma yürütülmesine karşı olduğunu söyledi: "Gerçek ve bağımsız bir soruşturmadan korkuyorsunuz. Soruşturma sonucu, Suriye hükümeti karşıtı paradigmanızla çakışırsa ne olur?"

ABD'NİN ŞAYRAT SALDIRISI

ABD'ye ait savaş uçakları, dün gece Humus'a 40 kilometre mesafede bulunan Şayrat Hava Üssü'ne 59 Tomahawk füzesi attı. ABD Başkanı Donald Trump, saldırının İdlib'de düzenlendiği iddia edilen kimyasal saldırıya cevap niteliğinde olduğunu ifade etti. Washington, İdlib'deki yaşanan olaydan Şam'ı sorumlu tutuyor.

İDLİB'DE KİMYASAL SALDIRI İDDİASI

Salı günü İdlib'in bir ilçesinde düzenlendiği iddia edilen kimyasal saldırıda 80 kişi hayatını kaybetti, 200'e yakın kişi yaralandı. Olayı duyuran Suriyeli muhalifler, Suriye ordusunun kimyasal silahla saldırdığını iddia ediyor.

Suriye yönetimi, ellerinde kimyasal silah bulunmadığını, muhtemelen İdlib'deki cihatçı örgütlerin kimyasal silah deposunun vurulmuş olduğunu ifade ediyor.