Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu’ya, Çingeneler hakkında ırkçı söylemlerinden dolayı ceza verildi. Bükreş Temyiz Mahkemesi, bu yönde bir karar aldı.

Rusya’nın Sesi’ndeki haber göre Basescu’ya dava açan Romanya Ulusal Ayrımcılıkla Mücadele Kurumu'ndan gazetecilere konuyla ilgili şu bilgi verildi:

“Cumhurbaşkanı, 2010 yılında Lüblyana’da toplum önünde konuşurken ‘Romanlar çalmayı adet edinmişler’  ifadesini sarf ettiğinden dolayı 600 lei (yaklaşık 480 dolar) para cezasına çarptırıldı”

Karar henüz kesinleşmiş sayılmaz. Romanya Cumhurbaşkanı bir üst mahkemeye temyize gidebilir.

Romanya’da, Çingene ayrımcılığı konusu çok ciddi bir sorun sayılıyor. Ülkede Çingenelerin dörtte üçü fakirlik sınırının altında yaşıyor, birçoğu sağlık ve eğitim hizmetinden yararlanamıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz günlerde  24 TV'de Fethullah Gülen Cemaatiyle ilgili şunları söylemişti: "Bunların 3 tane önemli hasleti var, takiye var, yalan var, iftira var, üçünün neticesi fitne var, fesat var. Şia'yı falan geçmiş vaziyette bunlar. Şia bunların eline su dökemez. O denli ileri.”

Radikal İslamcıların Şii olduğu için insanları katlettiği bir dönemde Başbakan’ın bu sözleri söylemesine tepki gösterilmemiş, konuyu yargıya taşıyan da olmamıştı.