Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de Beşar Esad yönetiminin devrilmesi halinde, ülkenin daha büyük şiddet olaylarına sahne olabileceğini söyledi.

Putin saatlerce sürmesi beklenen yıllık basın toplantısında, Suriye sorununa bulunacak çözümün, "muhaliflerle rejimin yer değiştirip, iç savaşın sonsuza kadar sürmesi" olmaması gerektiğini vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı, "Bizi kaygılandıran Esad rejiminin geleceği değil. Suriye'de neler olduğunun ve bu ailenin 40 yıldır iktidarı bırakmadığının farkındayız. Asıl endişemiz, bundan sonra ne olacağı" diye konuştu.

Reuter ajansı, Putin'in bu ifadeyle, ilk kez "Esad sonrası bir dönemden söz eder gibi göründüğüne" dikkat çekiyor.

Batı dünyası ve bazı Arap ülkeleri Rusya'yı Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı korumakla suçluyor.

Bu suçlamaların temelinde de Moskova'nın BM Güvenlik Konseyi'nde Şam'a daha ağır baskı uygulanmasını öngören üç karar tasarısını engellemiş olması yatıyor.

Suriye'deki şiddet olaylarında şimdiye kadar ölenlerin sayısının 40 bini aştığı bildiriliyor.

Vladimir Putin, Suriye'de son kararı halkın vermesi gerektiğini, askeri bir çözümün şiddeti durduracağına inanmadığını kaydetti.

Putin, "bölgeyi ve ülkeyi parçalanmaktan ve hiç bitmeyen bir iç savaştan kurtaracak bir çözümden yanayız. Esad rejimini her ne pahasına olursa olsun iktidarda tutmak gibi bir amacımız yok diye konuştu. (bbc)