Rusya Edebiyat Yılı'nın Moskova'daki açılış töreninde konuşan Rusya lideri Putin, ülkede alevlenen 'sanatta küfür' tartışmalarına değinerek edebiyatta küfre yer verilebileceğini söyledi.

Rusya'da Edebiyat Yılı, Moskova'daki Çehov Sanat Tiyatrosu'nda yapılan törenle başladı. Büyük Rus öykü ve tiyatro oyunu yazarı Anton Çehov'un 29 Ocak'ta kutlanan 155. doğum yıldönümü öncesine denk getirilen açılış töreninde konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkenin kültür politikası kapsamında edebiyatı desteklemeyi sürdüreceklerini söyledi.

Rusya'da artık daha az kitap okunduğunu söyleyen Rus lider, toplumda kitaba verilen değerin yeniden canlandırılmasının çok önemli olduğunu belirtip Edebiyat Yılı'nın ana amacının da 'edebiyatın önemini hatırlatmak' olduğunu söyledi.

'EDEBİYATÇILAR DAHA İYİ BİLİR'

Rusya lideri Putin, ülkede büyük tartışmalara neden olan, sanattaki küfür yasağına da değinerek küfürlü dilin edebiyat için kabul edilebilir bir şey olduğunu belirtti. Putin, konuya dair şunları söyledi: "İfadeyi güçlendirmek için küfür de kullanılması gerektiğini söylüyorlar. Gerçi böyle bir dil kullanmaya ne Tolstoy ne Çehov ne de Bunin gereksinim duymuştu. Ama edebiyatçılar daha iyi bilir. Belki de halka daha yakın olmak için (küfür de) kullanılabilir."

SİNEMA VE TİYATRODA KÜFÜR YASAĞI

Rusya'da 2014 Mayıs'ta televizyon, radyo ve de sinema ile tiyatroda küfür kullanılmasını yasaklayan bir kanun kabul edilmişti. Yasayı ihlal edenler 50 bin rubleye (yaklaşık 700 dolar) kadar para cezası alabiliyor.

ZVYAGİNTSEV: KÜFÜR YASAĞINA SON VERİLMELİ

Ancak önceki günlerde Rus hükümetinin, sinema ve tiyatrodaki küfür yasağının kaldırılmasını öngören bir yasa tasarısı hazırladığı duyuruldu.

Rus yönetmen Andrey Zvyagintsev de bu girişimi desteklediğini belirtip "Bu saçmalığa bir son verilmeli" dedi. Zvyagintsev'in son filmi Leviathan, içindeki küfürler gerekçesiyle Rusya'da bazı kesimlerden tepki görmüştü.

Kaynak: Sputnik Türkiye