Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’la görüşmeler için kapıları kapatmadığını, fakat eğer anlaşmaların muhafaza edilmesi isteniyorsa durumu kötüye götürmemek gerektiğini söyledi.

Rusya'nın St. Petersburg kentinde dün başlayan Uluslararası Ekonomi Forumu'nda (SPIEF) düzenlenen panelde soruları yanıtlayan Putin, İran'la yapılan nükleer anlaşmaya da değindi.

Rus lider, "ABD Başkanı (İran'la müzakerelerde) görüşmeler için kapıları kapatmıyor. Mesele şudur ki bu anlaşmanın birçok yanı kendisine uygun değil, fakat prensipte İran ile anlaşmaya varılabileceği olasılığını dışlamıyor. Ancak bu çift yönlü bir yol olabilir, bu nedenle eğer bir şeyi muhafaza etmek istiyorsak, durumu fazladan kötüleştirmek değil, kapıları müzakere süreci ve nihai sonuç için açık bırakmak gerekiyor. Ben hala her şeyin kaybedilmediğini düşünüyorum" diye konuştu.

‘SKRİPAL OLAYI İLE İLGİLİ KONUŞMALARA SON VERİLMELİ'

Zehirlenen eski Rus casus Sergey Skripal'in etrafındaki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Putin, bu konudaki konuşmaların ülkelerin arasındaki ilişkileri kötüleştirmekten başka sonuç vermediği için bu görüşmelere son verme çağrısında bulundu.

Putin, "Bu konuda ya birlikte objektif ve tam teşekküllü bir soruşturma yapılmalı, ya da bu konudaki konuşmalara bir son verilmeli, zira (konuşmalar) ilişkileri kötüleştirmekten öte gitmiyor" ifadelerini kullandı.

İlk başlarda Skripal'in zehirlendiği maddenin savaş kimyasalı olduğunun duyurulduğunu kaydeden Putin, ancak böyle bir maddenin etkisine maruz kalan insanların öldüğünü, fakat olayın mağdurlarının hayatta olduklarına ve sağlık durumlarının da iyi olduğuna dikkat çekti.

Putin, "Savaşta kullanılan zehirli maddeler konusunda uzman değilim, fakat görebildiğim kadarıyla eğer savaş kimyasalı kullanılıyorsa bu saldırının mağdurları neredeyse hemen olay yerinde ölüyor. Böyle bir şey olmadı, hem Skripal, hem de kızı hayatta ve hastaneden taburcu oldular. Kızı gayet iyi görünüyor, her ikisi de hayatta ve sağlık durumları da iyi" diye konuştu.

‘KÜRESEL PETROL PAZARINDAKİ DENGE, BÜYÜK ÖLÇÜDE İRAN'LA OLAN ANLAŞMAYA BAĞLI'

Putin, dünya petrol pazarındaki durumla ilgili de değerlendirmede bulundu.

Putin, şu anda küresel petrol pazarındaki dengelerin korunduğunu, fakat ileride bu durumda birçok şeyin İran'la yapılan anlaşmanın muhafaza edilip edilmemesine bağlı olacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Sputnik