Makedonya’da Meclis Başkanlığı seçimi sırasında gerginlik yaşandı. Arnavut Partisi Demokratik Bütünleşme Birliği’nden Talat Caferi’nin meclis başkanı seçilmesinin ardından meclis önünde toplanan protestocular meclise zorla girdi. Protestocular mecliste bazı milletvekillerini rehin aldı ve sosyal demokratların genel başkanına saldırdı. Meclise giren polis göz yaşartıcı gaz kullandı.

Makedonya Meclisi’nde başkanın seçilmesi için bir oturum düzenlendi. Bu sırada İç Makedon Devrimci Örgütü ile Makedonya Ulusal Birliği Demokratik Partisi, meclis başkanı seçimini engellemek istedi. Seçimi engellemek isteyen milletvekilleriyle mecliste çoğunluğu elinde bulunduran siyasi partiler arasında gerginlik yaşandı. Gerginliğin ardından oturum ertelendi. Ancak başkanı seçmek için yeterli çoğunluğa sahip partilerin milletvekilleri, başka bir salonda Arnavut Partisi Demokratik Bütünleşme Birliği’nden Talat Caferi’yi yeni meclis başkanı seçti.

Caferi’nin yeni meclis başkanı seçildiğinin açıklanmasıyla bir grup meclis önünde toplanarak protestoya başladı. Reuters’a konuşan milliyetçi protestocular, Caferi’nin seçilmesine tepkili olduklarını söylediler.

Gösteriler sırasında yüzleri maskeli bir grup zorla Meclis’e girerek bazı milletvekillerini rehin aldı ve sosyal demokratların genel başkanına saldırdı. Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği Genel Başkanı bu sırada yaralandı.

Makedonya polisi, protestocuları meclis dışına çıkarmak ve binada bulunan milletvekillerine tahliye yolu açmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Görgü tanıkları olayların patlak vermesinin ardından polisin hemen parlamentoya girdiğini ancak protestocuları engellemeye çalışmadıklarını iddia etti. Polis, gösteriler sırasında Arnavut bir milletvekilinin de arasında bulunduğu 8 kişinin yaralandığını söyledi.

AB Dış Politika Şefi Federica Mogherini, sakinleşme çağrısı yaptı. Mogherini yaptığı açıklamada “Parlamentodaki şiddet eylemleri kesinlikle kabul edilemez” dedi.

Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Cuma günü tüm siyasi parti liderlerini toplantıya çağırdı. Makedonya, iktidardaki milliyetçi VMRO-DPMNE parti bloğunun 2015’te bir telekulak skandalına karışması sonrası yaşanan siyasi kargaşadan bu yana işleyen bir hükümete sahip değil. Seçimler Aralık 2016’da yapılmasına rağmen henüz hükümet kurulmadı.