Montreal polisi, eyaletin “başına buyruk” yasalaştırdığı reformları, bir seneden beri üniformalarının altına giydikleri renkli pantolon, eşofman ve taytlarla protesto ediyor.

Kanada’nın Québec eyaletinin en büyük kenti Montreal’de polisler 2014 yılından bu yana karşı çıktıkları yasaları protesto etmek için greve gitmek yerine radikal bir çözüm buldu: Birbirinden abartılı pantolonlar giymek. Polislerin cüretkar renkli giyim tarzı, yasalaşan emeklilik reformuna karşı başlasa da, hala devam etmekte.

Yaklaşık bir seneden bu yana pembe renkli kamuflaj pantolonlar, puantiyeli eşofmanlar ve leopar desenli taytlar giyen polisler kentin sokaklarında giderek artıyor.

Düzenli olarak sosyal medyada da, “yarı palyaço gibi giyinen”, renkli kamuflaj kıyafetleri ya da şerif amblemli kovboy şapkalı polislerin rutin trafik kontrolü yaparken resimleri dolaşıyor.

YENİ MODA BAŞKALDIRI

Öte yandan Québec polisinin ilginç başkaldırı biçimi eyaletteki başka meslekler tarafından da benimsendi. Mahkemelerdeki güvenlik görevlileri de maaşlarının yükseltilmesi talebiyle renkli kamuflaj pantolonları giyerken, aynı yöntemi hemşireler, artan hasta sayısını protesto etmek için kullanıyor. Adli yargılamalar dahil bu protestoyu yasaklamak için kullanılan tüm manevralara rağmen bu protesto şekli Québec eyaletinde artarak etkisini sürdürüyor. Mahkemeler, kıyafetlerin ifade özgürlüğünün bir parçası olduğunu açıklarken, renkli pantolonların hiçbir resmi faaliyeti engellemediği de belirtildi. Son olarak Montreal Belediye Başkanı Denis Coderre, polis sendikasından şehrin eski Belediye Başkanı Jean Doré’nin cenazesi için kıyafet yönetmeliği uyarınca resmi üniformalarını giymelerini rica etti. Polis sendikası da, Montreal Şehri Polis Teşkilatı’ndan böyle bir talep gelmesi halinde, durumu analiz edip kararlarını açıklayacaklarını belirtti.

(Çeviri- Erdal AKTAŞ/ Taraf)