Türk Hava Yolları'nda çalışan iki pilot Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta silahlı kişilerce kaçırıldı.

Beyrut'ta iki Türk pilotun kaçırılması olayını üstlenen grup talebini açıkladı.

Lübnan Al-Jadeed televizyonu kendilerini "Zuwar al-İmam Rida" olarak adlandıran ve daha önce adı duyulmamış olan bir grubun Türk pilotların kaçırılma olayını üstlendiğini duyurdu.

Pilotları kaçıran grup Suriye'de rehin tutulan 9 Lübnanlının serbest bırakılmasını istedi.

Kaçırılan pilotların Murat Ağca ve Murat Akpınar olduğu bildirildi.

NEDEN SURİYE'DEKİ Şİİ HACILAR

Mayıs ayında Suriye'de 11 Şii hacı Suriye'deki silahlı gruplarca kaçırılmıştı.

İran'dan dönerken Halep'te kaçırılan 11 Şii hacıdan ikisi serbest bırakılmıştı, dokuz Şii'den hala haber alınamıyordu.

Şiilerin kaçırılmasından Özgür Suriye Ordusu üyesi olduğu iddia edilen Ebu İbrahim adlı bir kişi sorumlu tutulmuş ancak Özgür Suriye Ordusu olayla ilgileri olmadığını belirtmişti.

Türkiye'yi hacıları kaçırdığı iddia edilen Suriyeli muhaliflerle 'müzakerelerle oyalamakla' suçlayan Şii hacıların aileleri, geçtiğimiz aylarda Beyrut'taki Türkiye Büyükelçiliği ile Türk Hava Yolları binası önünde protestolar düzenlemişlerdi.

Kaçırılan Lübnanlı Şii’lerin aileleri adına Ulusal Haber Ajansına açıklama yapan Şeyh Abbas Zgheib, ‘Suriye’de tutulan Şii akrabalarının esaretine son verilecekse kaçırılma olayını destekleyebileceklerini’ söyledi.

Zgheib, “Eğer [pilotların] kaçırılacağını önceden bilseydik, bu operasyonu hiç tereddütsüz desteklerdik. Lübnanlı hacıların bir yıldan uzun bir süredir Suriye’de tutulduğunu düşünüyorum. Türk yetkililer Lübnan halkının duygularıyla oynuyor ve Lübnan’ı aşağılıyor” diye konuştu.

Zgheib, “Lübnan’da bu operasyonu gerçekleştirebilecek çok asil insanlar var” ifadesini kullandı. Zgheib, ‘amaç fidye istemekse kaçırılmayı kınadıklarını’ belirtti.