Özgür Suriye Ordusu Komutanı Riyad Esad'ın Suriye'de girdiği bir çatışmada yaralandığı, tedavisi için Türkiye'ye getirildiği bildirildi.

İlk ulaşan haberlere göre ÖSO komutanı Riyad Esad'ın Deyr ez-Zor'da hareket halindeki aracı, Suriye Ordusu tarafından hedef alındı. Katar'dan yayın yapan el-Cezire televizyonunun ÖSO sözcüsü Luey Mikdad'a dayandırdığı haberine göre saldırıda, Riyad Esad'ın ayağından yaralandığı, durumu ağır olan Esad'ın tedavisinin Türkiye'de yapıldığı öğrenildi.

Yakındoğu Haber'e göre, Mikdad, Esad'ın hayati tehlikesinin bulunmadığını, en kısa zamanda kameralar karşısına geçerek saldırıya ilişkin açıklamalarda bulunacağını söyledi.

Mikdad, saldırıda Esad'ın korumasının ise öldüğü bildirirken Özgür Suriye Ordusu Doğu Cephe Komutanlığı ise Esad'ın saldırıda sağ ayağını kaybetmekle birlikte hayati tehlikesinin olmadığını açıkladı.

Esad, 18 Mart'ta İstanbul'a gelerek Suriye Ulusal Koalisyonu'nun geçici hükümet başkanını seçtiği toplantıya katılmıştı.

ÖZGÜR SURİYE ORDUSU DA HİTO HÜKÜMETİNİ TANIMIYOR

Arap Birliği dönem başkanlığını Irak'tan devralan Katar'ın başkenti Doha'da yarın düzenlenecek Arap Birliği Liderler Zirvesi'ne bir gün kala, Suriye muhalefetinde şok gelişmeler yaşanıyor.

Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Muaz el-Hatib'in istifasından sonra Özgür Suriye Ordusu da 18 Mart'ta Gassan Hito başkanlığında kurulan geçici hükümeti tanımadığını açıkladı.

Yarın düzenlenecek zirveye Suriye'yi temsilen katılması beklenen heyet içerisinde yer alacak olan Ulusal Koalisyon Başkanı Muaz el-Hatib, bugün istifa ettiğini açıkladı.

El-Hatip, bugün resmi sayfası olan darbuna'da yaptığı açıklamasında "İşlerin kırmızıçizgiye varmasından sonra istifa kararı aldım. Acı bir gerçeklik var. Suriye halkını evcilleştirme, devrimi kuşatma ve kontrol altına alma çabası var" dedi.

El-Hatib, açıklamasına şöyle devam etti: "Suriye'ye ait kararı, sadece Suriyeliler alacaktır. Daha önceden yüce halkıma söz verdiğim gibi, işlerin kırmızıçizgiye varmasından, özgür bir fert olarak devrim için çalışmak amacıyla Koalisyon'dan istifa ediyorum. Bizim için makamlar hedef değil, hedeflere ulaştıracak araçtır."

KÜRTLER DE HİTTO'YA KARŞI ÇIKMIŞTI

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu tarafından kurulan hükümetinin başbakanlığına İslamcı örgütlerin oyu ile seçilen Hitto’ya Kürtler de itirazda bulunmuştu. 

ANF'nin haberine göre, PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Hitto'nun Kürtleri temsil etmediğini söylemişti. Müslim, "Kürt kökenli olması bir şey ifade etmiyor. Ne bir Kürt tanıyor, ne Kürtçe biliyor ne de Kürt siyaseti ile bir ilgisi var" diye kaydetti. Hito'nun, kendi aralarında anlaşmazlıkları olan muhalefet güçlerinin bir uzlaşısı olarak seçildiğine işaret eden Müslim, toplantıya Kürtlerin davet edilmediğini söyledi. Müslim, "Kürt tarafı ile bir görüşme olmadı" demişti.