Suriye’deki kimyasal silahlar konusunda karşı karşıya gelen Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya ortak bir mutabakata imza attı.

Cenevre’de üç günlük müzakereler sonunda varılan anlaşmaya göre, Suriye’nin 2014 ortasına kadar kimyasal silahlardan temizlenmesi hedefleniyor. Böylece Şam rejimine yönelik askeri harekat seçeneği de kısa ve orta vadede rafa kaldırılmış oldu.

ABD Başkanı Barack Obama, Esad rejimine baskının devam edeceğini söyledi: “Biz bunun için sadece Rusya ve Esad’ın sözünü almayacağız. Esad’ın ciddi bir şekilde kimyasal silahları bırakması konusunda somut adımları attığını görmeliyiz. Bu plan Amerika’nın ciddi olarak askeri harekat tehdidinde bulunmasından sonra ortaya çıktı. Esad rejimine karşı baskıyı devam ettirmek için bölgedeki askeri duruşumuzu sürdüreceğiz. Eğer diplomasi başarısız olursa ABD ve uluslararası toplum harekete hazır olmalı.”

Cumhuriyetçi Senatör John McCain, anlaşmayı Esad’ın lehine olduğunu belirterek eleştirdi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, mutabakatın Suriye rejiminin halka karşı yeni katliamlara girişmesi için zaman kazandıracak bir süreç haline dönüşmemesi gerektiğinin altını çizdi. Fransa Dışişleri Bakanlığı da anlaşmayı ileriye doğru önemli bir adım olarak değerlendirdi.

Mutabakat, Esad rejimini devirmek için yaklaşık üç yıldır savaşan muhalifleri tatmin etmedi. İstanbul’da toplanan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), tüm Ortadoğu’nun kitlesel imha silahlarından arındırılması çağrısı yaptı. (euronews)