Nijerya’nın kuzeyinde yer alan Maiduguri kentinde Pazar yerinde ard arda iki bomba patlatıldı. Patlamalarda 78 kişinin öldüğü belirtiliyor. İlk bombanın patlamasından ve yardım için gelenlerin toplanmasından sonra ikinci bombanın da patladı. İlk bomba patladığında sadece 3 kadının hayatını kaybettiği ancak ikinci bombanın oldukça can kaybına yol açtığı yetkililer tarafından söyleniyor.

İntihar bombacılarının ikisinin de kadın olduğu Nijeryalı yetkililer tarafından duyuruldu. Kadınların çarşaflı olduğu ve yoğun kullanılan bir pazara girdikten sonra bombayı patlattıkları belirtiliyor.

Saldırıyı henüz üstlenen olmasa da Nijerya’nın kuzey bölgesinde etkin olan İslamcı örgüt Boko Haram’ın saldırıyı gerçekleştirdiği belirtiliyor.

Boko Haram en son 5 kadın intihar bombacısıyla Nijerya’yı kana bulamıştı.

Bombalı saldırının yaşandığı Maiduguri şehri Borno eyaletinin başkenti. 2002 yılından sonra oluşturulan kent ordu yetkilileri ve hükümete bağlı güçler tarafından yönetiliyor.

Borno, Boko Haram kamplarının merkezinde yer alıyor. Boko Haram eylemlerine Borno’da başlamıştı.

Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, geçen hafta örgütün faaliyet gösterdiği eyaletlerde olağanüstü hal uygulamasının bir yıl daha uzatılmasını talep etmişti. Nijerya Senatosu'nun, devlet başkanının talebini yakında oylaması bekleniyor.

BOKO HARAM NEDİR?

Boko Haram 2002’de Nijerya’nın kuzeyinde kuruldu. Batılı eğitim tarzına karşı okulları basarak öğretmenleri katlederek adını duyurdu. İsmini de buradan alıyor. Boko Haram’ın anlamı “batılı eğitim haramdır” anlamına geliyor. Nijerya’nın kuzeydoğusunda binlerce insanı katleden örgüt 3 milyon insanın yaşamını etkiliyor. Örgütün sadece 2014’ün ilk aylarında 1500 kişiyi katlettiği belirtiliyor. (Kaynak: Sendika.Org, Deutshe Welle)