Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, Erbil’de kabul ettiği Alman heyetine, IŞİD’le mücadelede koalisyon güçlerinin Irak’ta bulunması gerektiğini söyledi.

Neçirvan Barzani, Alman Federal Meclisi Demokrat Birlik Partisi (CDU) üyeleri Yorgin Hart ve Markos Grobel’i kabul etti.

Görüşmede Almanya’nın Erbil Konsolosu’da hazır bulundu.

Kürdistan Bölgesi’nin, Almanya’nın daha önce ara verdiği Peşmerge Güçleri’ne eğitim misyonunu yeniden başlatmasının gereklilik olduğunu vurgulayan Neçirvan Barzani, Almanya’nın desteğini sürmesini istediklerini ifade etti.

Beraberinde Alman heyeti, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve halkının Hristiyan göçmenler başta olmak üzere IŞİD’le savaşta çok sayıda göçmene ev sahipliği yapmasından dolayı teşekkür ederek, ülkelerinin Kürdistan’a yardımlarının sürdürülmesi için çabalayacaklarını söyledi.

Başbakan Mesrur Barzani de görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, Alman Federal Meclisi heyetiyle gerçekleştirdiği görüşmede; Irak ve bölgede yaşanan son gelişmeler ile Kürdistan Bölgesi - Almanya ilişkilerini ele alındığı belirtildi.

Görüşmede, Peşmerge Güçleri’ne eğitimleri yeniden başlattığı için Almanya hükümeti ve parlamentosuna teşekkür etti.

Alman heyeti ise Kürdistan Bölgesi’nin, Irak ve bölgede istikrar açısından önemli bir faktör olduğunu belirterek, ülkelerinin ekonomi ve üretim başta üzere ikili ilişkileri geliştirmeye hazır olduğunu kaydetti.

Alman ordusunun Potsdam'daki Operasyon Yönetim Komutanlığı'ndan ve Savunma Bakanlığı, 25 Ocak’ta yaptıkları açıklamada, Almanya; Peşmerge Güçleri’nin eğitim misyonunu yeniden başlatıkları kaydedilmişti.

Açıklamada, kararın IŞİD'e karşı uluslararası koalisyon ana karargâhı tarafından uluslararası ortaklarla birlikte alındığı kaydedilmişti.

Kaynak: Rudaw