Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Lübnan’ın güneyindeki Vadi el-Huceyr’de 2006 yılında İsrail’le yaşanan Lübnan Savaşı’nın yıldönümü münasebetiyle bir konuşma yaptı. Hizbullah lideri, El-Menar televizyonu tarafından canlı olarak yayımlanan konuşmasında Ortadoğu’da yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Nasrallah, konuşmasında IŞİD konusunda Ankara ‘ya sert eleştiriler yöneltti.

Yakın Doğu Haber’de yer alan habere göre, ABD ve İsrail’i ‘bölgeyi bölmeye çalışmakla’ suçlayan Nasrallah'ın açıklaması özetle şöyle:

ABD, IŞİD'İ BÖLGENİN DOKUSUNU DEĞİŞTİRMEK İÇİN KULLANIYOR

"Bugün IŞİD, bilerek veya bilmeyerek bölgenin bölünüp parçalanmasına çalışıyor. Hatırlarsanız geçen yıl bu konuya değinmiş ve demiştim ki ABD, terörle mücadelede asla ciddi değil. ABD’liler, IŞİD’i bölgenin toplumsal dokusunu değiştirmek, bölge devletlerini ve hükümetlerini yıkmak ve bölge haritasını değiştirmek için kullanmak istiyor.

ANKARA'YA ELEŞTİRİ

"Birkaç gün önce Ankara, 'ABD bizden IŞİD’e karşı operasyonları durdurmamızı istedi' diye bir açıklama yaptı. Neden? Acaba Suriye’nin ulusal egemenliğine saygıdan dolayı mı? Hayır, uluslararası koalisyonun Suriye’nin ulusal egemenliğine onuruna saygısı yok. Onlar, şu an IŞİD’in zayıflamasını istemiyorlar. Irak’ta kullandıkları gibi IŞİD’i Suriye’de de kullanmak istiyorlar. Nasıl?

EĞİT-DONAT BAŞARISIZ OLDU

"John Kerry Doha’da şunu söyledi. Suriye’deki rejim IŞİD’e karşı mücadele edemez. IŞİD’e karşı koymamız için onun Şam’a ulaşmasını önlemeliyiz. Suriye’deki mevcut hükümet gitmeli, Suriye hükümeti ılımlı muhaliflere geçmeli. ABD, Suriye hükümetini devirmek için IŞİD’den siyasi olarak istifade ediyor. Ama o, yalan söylüyor. Nusra ve benzeri grupların dışında kalan 'ılımlı muhalifler' IŞİD’e karşı koyabilir mi?

"O diyor ki ılımlı muhaliflerin eğitilip donatılması projesi başarısız oldu. Türkiye’de eğitime alınacak 2 bin kişiden yalnızca 60’ı IŞİD’le savaşıyor. Dolayısıyla sen Suriye hükümeti yerine daha zayıf ve yetersiz birilerini yönetime getirmek istiyorsun."