Ağustos 2014 tarihinden bu yana IŞİD'in elinde bulunan Musul'a yönelik operasyonun başladığı bildirildi.

CNN Türk'ün aktardığına göre, Başbakanlık kaynaklarından yapılan açıklamada, "Musul operasyonunda şu an için Türk güçleri yok" denildi.

Irak televizyonları, Musul-Erbil sınırında olan Gökceli kolundan Musul'a operasyonların başladığını duyurdu.

Musul kentinin doğusunda konuşlanan ABD ordusuna bağlı topçu birliklerinin de IŞİD hedeflerini vurmaya başladığı ifade edildi.

Irak’ta Musul kentinin IŞİD’den alınması için ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, Irak ordusu, Haşd el-Şaabi (Gönüllü Halk Güçleri) ve Peşmerge güçlerinin hazırlıkları tamamladığı bildirilmişti.
 
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi de bugün (15 Ekim) “Türk güçlerinin Musul operasyonuna katılmasına izin vermeyeceğiz” açıklamasında bulundu.

IŞİD KENT ETRAFINDA HAM PETROLÜ ATEŞE VERDİ İDDASI

Musul'u kurtarma operasyonu hazırlıkları tamamlanırken, IŞİD kent etrafında ham petrolü ateşe vermeye başladı.

Rûdaw'ın haberine göre Peşmerge Güçleri Başika Cephesi Sorumlusu Hamid Efendi, IŞİD mensuplarının bugün Musul etrafında kazdığı hendeklerdeki petrolü ateşe verdiğini belirtti.

“Gökyüzünü siyah bir duman kapladı. Görme arası normalin altında düştü” diyen Hamid Efendi, “IŞİD örgütü bu yöntemle savaş uçaklarının saldırılarından korunmaya çalışıyor” ifadesini kullandı.

IŞİD Şergat operasyonunda da benzer bir taktiği kullanarak petrol kuyularını ateşe vermişti. Şergat'te petrol kuyularındaki yangın hâlâ kontrol altına alınmadı.

Rûdaw'a konuşan askeri uzman İhasan Keysun, IŞİD savunma taktiklerine ilişkin şunları kaydetti:

“IŞİD Musul savaşında 3 savunma hattı oluşturmuş durumda. İlki, ham petroller doldurduğu hendekler. İkincisi: Kenti çembere alan diğer hendek. Üçüncüsü ise; içinde savaşarak savunma yapmayı planladığı tünellerdir.”

Musul’a giden 6 yoldan 5’i peşmergenin elinde. Irak Ordusu ve peşmerge, 6 cepheden harekete geçecek.

CEPHELER VE MUSUL’A UZAKLIKLARI:

*Keske Cephesi, 40 kilometre

*Musul Barajı, 30 kilometre

* Naveran Cephesi, 20 kilometre

* Hazır Cephesi, 20 kilometre

* Güver Cephesi, 40 kilometre

* Geyara Cephesi, 80 kilometre (Irak Ordusu’nun açtığı tek cephe)