Suriye muhalefeti ve yönetiminden 30'dan fazla temsilcinin katılım gösterdiği Moskova müzakereleri, 29 Ocak itibariyle tamamlandı. "Moskova platformu" olarak da anılan müzakere süreci, Ocak 2014'te başarısızlıkla sonuçlanan Cenevre-2 Konferansı sonrası kopan diyalog sürecinin yeniden başlamasını sağladı.

Sputnik Haber Ajansı'na konuşan Suriye Ulusal Gençlik Partisi Başkanı Süheyr Sermini, görüşmelerde Suriye muhalefeti ve hükümetinin 4 kilit konuda uzlaşı sağladığını açıkladı.

UZLAŞILAN 4 NOKTA

Sermini'nin açıklamalarına göre, uzlaşı sağlanan noktalar çerçevesinde,

* Suriye'nin bütün bölgelerine acil olarak insani yardım ulaştırılacak.

* Uluslararası topluma, Suriye'ye uygulanan ekonomik yaptırımları hafifletme ve

* İsrail'in Suriye ile Lübnan'a karşı gerçekleştirdiği saldırgan eylemleri kınama çağrısı yapılacak.

* Ayrıca uluslararası toplumdan, Suriye'ye dış müdahale çabalarının engellenmesi talep edilecek.

Moskova'da tamamlanan Suriye görüşmelerinden, krizin çözümüne yönelik net bir adım beklenmiyordu. Müzakereler, uzun vadeli barış görüşmeleri için bir başlangıç ve Suriye konusunda düzenlenmesi planlanan geniş kapsamlı uluslararası konferans için hazırlık olarak görülüyor.

PYD'DE ADINA SALİH MÜSLİM ORADAYDI

Moskova'da Şam heyetine Suriye'nin Birleşmiş Milletler temsilcisi Başar Caferi liderlik etti. Muhalefet heyetinde ise, muhalif Halk İradesi Partisi Genel Başkanı Kadri Cemil, PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Suriye Ulusal Gençlik Partisi Başkanı Süheyr Sermini, muhalif sanatçı Cemal Süleyman ve Ulusal Çağrı Platformu Başkanı Semir el-Ayta'nın da arasında bulunduğu isimler var. Dış muhalefetin en büyük kanadı Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu ise Moskova'ya gitmeyi kabul etmedi.