Formun Üstü

Formun Günlerdir Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in gitmesi için protesto gösterisi yapan Mısırlılar muhalefetin '1 milyonluk gösteri' çağrısına cevap verdi. İki milyon kişi Tahrir Meydanı'nı doldurdu.

 

KAHİRE  -  Mısır'ın başkenti Kahire'de muhalefetin çağrısıyla bu sabah saatlerinden itibaren kentin her yerinden göstericiler Tahrir Meydanı'nı doldurdu. Tahrir Meydanı ve çevresindeki gösterici sayısı 2 milyona ulaştı.

Tüm siyasi görüşlerden, sivil toplum örgütlerinden, meslek kuruluşlarından, siyasi partilerin gençlik örgütlerinden göstericiler, muhalefetin bir milyon kişinin gösteri yapma çağrısına olumlu tepki vererek alanı doldurdular.

Yerel saatle 16:00'da Tahrir Meydanı ve çevresindeki gösterici sayısının 2 milyona ulaştığı belirtilirken, meydanı çevreleyen yolların tamamı, ordu birlikleri tarafından tanklar ve zırhlı araçlarla tutuldu, bazı yerlere askerlerin tel örgü ve beton bariyerler koyduğu görüldü.

Mısır televizyonu önünde gösteri yapmak isteyen grupların slogan atmasına izin veren asker, bu grupların bölgede yığılmasına ise müsaade etmedi. Bazı partiler de, gösteriden önce göstericilere basın bildirisi, afiş ve pankart dağıttı.

Dağıtılan bildirilerin bir kısmında, "Mübarek rejimi sona erinceye kadar durmak yok, mücadeleye devam" ifadeleri kullanılırken, bazı gruplar ellerinde idam cezasını sembolize eden iplerle alana girdiler.

Alana girmeden önce asker, göstericileri üzerini aradı, üzerinde silah, bıçak ve kesici alet bulunan 15 kişi gözaltına alındı.  Bu kişilerin bir kısmının, gösteriyi sabote etmeyi amaçladığı ileri sürüldü.

Tahrir Meydanı'nda genel sloganlar "Gençlik değişim istiyor", "Kahrolsun Mübarek" ve "Mübarek dışarı" olurken, alanda çok çeşitli partiler ve gruplar olduğundan, tablo olarak bir birliktelik olsa da slogan ve pankartlar açısından farklılıklar göze çarptı.

Gösteri boyunca askeri bir helikopter, alanın üzerinde uçuş yaparken, bazı göstericiler, birkaç kişiyi Mısır gizli servisinden ya da polis istihbaratından olduğu gerekçesiyle linç etmek istedi, bu kişileri göstericilerin elinden askerler kurtardı.

Gösterinin başladığı andan itibaren Kahire'de hayat dururken, katılamayanlar da gösteriyi bölgeden yayın yapan 100'ün üzerinde televizyon aracılığıyla evlerinden izleme fırsatı buldular.

Bu arada, gösteri alanına uzak sayılabilecek bir bölgede Barolar Birliği önünde 50 kadar Hüsnü Mübarek yanlısı gösterici, Mısır Cumhurbaşkanı lehinde sloganlar attı. Bu göstericilerin, televizyon binasına doğru yürüme talebi, güvenlik gerekçesiyle engellendi.

Bugün gösterinin başladığı dakikalarda göstericiler, Hüsnü Mübarek'in sarayına veya televizyon binasına yürüyerek, dünyaya bir mesaj vermek istiyorlardı, ancak daha sonra bu karardan vazgeçildi.

Alandaki göstericiler, son kararın hükümetle muhalefetin diyaloğa geçme ihtimalinden kaynaklandığını ifade ederek, böylece muhaliflerin hükümet karşısında elinin güçlü olacağını, göstericilerin terörize edilmeyeceğini ve gösterinin imajının zedelenmeyeceğini savundular.

Bugünkü gösteride, diğer gösterilerin aksine göstericilerin Mısır genelinde bir haftadan bu yana devam eden kargaşayı anladıkları ve istikrarın az da olsa ön plana çıkmaya başladığı gözlenirken, göstericilerin kararlılıklarından hiçbir şey kaybetmedikleri belirtiliyor.

EL BARADEY: MÜBAREK CANINI KURTARMAK İSTİYORSA ÜLKEYİ TERK ETSİN
Bu arada, muhalif lider Muhammed El Baradey, El Arabiya uydu kanalına yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mübarek'e ültimatom vererek, "Hüsnü Mübarek cumaya kadar iktidarı terk etmeli" dedi. 

El Baradey ayrıca Independent'a, "Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek canını kurtarmak istiyorsa, ülkeyi terk etmeli" dedi.

İngiliz Independent gazetesinin Ortadoğu muhabiri Robert Fisk'e konuşan El Baradey, kalıcı barışın diktatörlerle değil, demokrasiyle sağlanabileceğini kaydetti.

"Mübarek'in gideceği konusunda ikna oldum" diyen El Baradei, "Mısır ordusunun halkın yanında yer alacağına inandığını, ordunun kendi halkını vuracağını düşünmediğini" ifade etti.

El Baradei, geçiş sürecinde cumhurbaşkanlığı koltuğunu düşünüp düşünmediği sorusuna da "Tüm insanlar, onlar için yapabileceğim birşeyler olduğu konusunda mutabık kalırlarsa, bunu onlar için yaparım" yanıtını verdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek'i son olarak iki yıl önce gördüğünü belirten Baradey şunları anlattı:

"Genelde Mübarek'i BM görevinden ya da tatilden sonra görmeye giderdim. Her zaman dostça karşılanırdım. Samimi bir ilişkimiz vardı. Şu ya da bu sorunla ilgili düşüncelerimi aktarır, çözüm için neler yapılması gerektiğini söylerdim. Ona gerçeği söyleyecek cesarette olan danışmanları yok."

Polisin yağma ve kundaklama olaylarının arkasında olduğu ve bilerek ülkede kargaşa çıkardığı iddiaları konusunda ise Baradey bu yönde bazı bilgiler aldığını ve doğru olması halinde bunun çok ağır bir suç olduğunu ifade etti.

El Baradey, Independent'a yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Haydutlar gizli polisin parçası haline gelerek, Mübarek'siz bir ülkenin kaosa sürükleneceği imajını vermeye çalıştılarsa, bu büyük bir cezai suçtur. Bundan birinin sorumlu olması gerekir ve gördüğünüz gibi sokaklarda halk artık Mübarek gitmeli demiyor, Mübarek yargılanmalı diyor. Eğer canını kurtarmak istiyorsa ülkeyi terk etmeli.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER: "MÜBAREK GİDENE KADAR GÖRÜŞME YOK"
Müslüman Kardeşler, muhalif grupların oluşturduğu koalisyonun Mısır hükümetine, demokrasiye geçiş konusundaki görüşmelere sadece Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in çekilmesi halinde başlayacaklarını söylediklerini bildirdi.

Müslüman Kardeşler grubunun üyesi olan eski milletvekili Muhammed el Beltagi, "Bizim öncelikli isteğimiz Mübarek'in gitmesi. Sadece bunun ardından ordu teşkilatıyla huzurlu bir iktidar değişiminin detayları konusunda diyalog başlatabiliriz" dedi.

Beltagi, muhalefetin, Müslüman Kardeşleri, Muhammed El Baradey'in önderliğini yaptığı Değişim İçin Ulusal Birlik'i, siyasi partileri ve Kıptiler gibi belirli bir takım grupları kapsayan bir şemsiye grup altında toplamaya çalıştığını da sözlerine ekledi.

"KAHİRE'Yİ ÇEVRE KENTLERE BAĞLAYAN KARAYOLLARI KAPATILDI
Tahrir Meydanı giderek kalabalıklaşırken, Kahire'yi çevre kentlere bağlayan karayolları ulaşıma kapatıldı.

El Arabiya televizyonu, başkent Kahire'yi İskenderiye, Beni Suef, İsmailiye ve Feyyum kentlerine bağlayan karayolları ile otobanların ulaşıma kapatıldığını duyurdu. Haberde, bu yolların ordu denetiminde olduğu, acil durumlar dışında hiçbir şekilde ulaşıma izin verilmediği belirtildi.

ORDU GÖSTERİCİLERE GÜÇ KULLANMAYACAK
Mısır Silahlı Kuvvetleri dün göstericilere karşı güç kullanmayacağını açıkladı. Devlet televizyonundaki haberde, ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye'de 'bir milyon adam yürüyüşü' arifesinde ordunun göstericelere karşı güç kullanmayacağı yönünde güvence verdiği belirtildi.

Haberde, ordunun Mısır halkının taleplerini ''meşru'' gördüğü de ifade edildi. Öte yandan dün İskenderiye polisin yeniden konuşlandırılacağı yönünde haberler gelmişti. Polisin gösterilere müdahale ettiği ilk günlerde çok sayıda kişi yaşamını yitirdi.

50 STK'DAN MÜBAREK'E ÇEKİL ÇAĞRISI
Mısır'da 50 insan hakları örgütü yayınladığı ortak bildiriyle, halk isyanının 8. gününe girdiği ve en az 125 kişinin öldüğü ülkenin kan gölüne dönmemesi için, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i iktidardan çekilmeye davet etti.

Kahire İnsan Hakları Araştırmaları Merkezi, Mısır Ekonomik ve Sosyal Haklar Derneği ve Arap Adli Bağımsızlık Merkezi gibi sivil toplum kuruluşlarının da aralarında bulunduğu Mısır'ın en önemli insan hakları koruma örgütleri, Cumhurbaşkanı Mübarek'in Mısır halkının talebine saygı göstermesi ve ülkenin kan gölüne dönmemesi için iktidardan çekilmesi gerektiğini bildirdiler.

Ülkede ayrıca tüm siyasi parti ve politik güçler ile sivil toplum temsilcilerini bir araya getirecek bir kurul tarafından yeni bir anayasa hazırlanması çağrısı yapan STK'lar, altı ay içinde adli denetim altında özgür ve şeffaf milletvekili ve devlet başkanlığı seçimlerinin yapılmasını istediler.

Dün de muhalefetin ana aktörleri olan 6 Nisan Hareketi, Müslüman Kardeşler ve Nobel ödüllü diplomat Muhammed El Baradey, Mübarek’e cuma gününe kadar iktidardan gitmesi için süre tanıyarak ültimatom verdi.

AB de Mübarek'e “halkının meşru şikayetlerine cevap ver” çağrısı yaptı. “Yumuşak bir geçiş dönemini” tercih ettiklerini söyleyen Beyaz Saray ise ilk kez Mısırlı liderin görevi bırakması imasında bulundu.

ASKERİ ÜNİFORMA SATAN 2 MAĞAZA YAĞMALANDI
Mısır televizyonu, başkent Kahire'nin bazı bölgelerinde askeri üniforma satan iki mağazanın yağmalandığını duyurdu.

Televizyonun ordu yetkililerine dayandırdığı haberinde, başkentte ayrıca av malzemeleri satan bazı dükkanlardan silah ve av malzemelerinin çalındığı, üniforma çalan kişilerin en ağır şekilde cezalandırılacağı bildirildi.

Haberde vatandaşlar, ordu birliklerinden ayrı gezen ve kendisini asker olarak tanıtan şahıslara karşı dikkatli olmaları konusunda da uyarıldı.

Mısır televizyonu, Giza bölgesinde polisin özel bir operasyonla yağmacılık yaptığı iddia edilen 70 kişiyi tutukladığını bildirdi.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI ÜLKEDE YANKI BULDU
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır yönetimine "Mısır'ın huzuru, güvenliği, istikrarı adına önce siz adım atın. Halkı tatmin edecek adımlar atın" çağrısı yapması, başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda yankı buldu.

Göstericiler, ABD'den ve İngiltere'den de Başbakan Erdoğan'ınki gibi, halkı ön plana çıkaran açıklamalar beklediklerini söyledi.

Muhalif Veft Partisi üyesi olduğunu söyleyen Hüseyin Muhammed Emara, "Erdoğan'ın açıklamasını televizyonda gördük. Bize moral verdi. Başından beri ABD ve İsrail hükümetten yana tavır takınırken, Türkiye hem tarafsız hem de insani durumu ön plana çıkaran ve bizleri düşünen bir açıklama yaptı. Eğer Mısır hükümeti, bizim isteklerimizi dinlerse ülke istikrara kavuşur. Biz şiddeti sevmiyoruz" dedi.

Göstericilerden Kahire Amerikan Üniversitesi öğrencisi Temel Ahmet de "Başbakan Erdoğan'ın açıklaması ve çağrısı, şu ana kadar yabancı liderlerin yaptığı çağrılardan daha farklıydı ve bize göre, insan haklarını ön plana çıkaran bir açıklamaydı. Burada tüm arkadaşlar, Türkiye'nin başından beri takındığı tarafsız ve barışçı tutumu takdir ediyoruz ve alkışlıyoruz" diye konuştu.

Bazı göstericiler Başbakan Erdoğan lehine sloganlar atarak, "İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bugün Mısır hükümetiyle ilgili açıklamasından sonra Erdoğan'ın açıklaması, hem bizi mutlu etti hem de bir lidere yakışır şekildeydi" dediler.

ERDOĞAN'IN KONUŞMASI CANLI YAYINLANDI
Tunus ve Mısır'daki protestoları yakından izleyen ve Arap halklarının yakından takip ettiği El Cezire televizyonu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün TBMM Ak Parti grubunda yaptığı konuşmayı canlı olarak yayınladı.

Erdoğan'ın Mısır'daki gelişmeleri de değerlendirdiği ve Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e reform çağrısında bulunduğu konuşma, başından itibaren Arapça simültane çeviri ile ekrana taşındı.

SON İNTERNET SERVİS SAĞLAYICISI DA ENGELLENDİ
Bu arada ülkede son faal internet servis sağlayıcısının da engellendiği, siyasi krizin ortasındaki bu ülkenin dünya ile ilişkisi tamamen kesildi.

İnternet gözleminde uzman Amerikan web sitesi Renesys'ten yapılan açıklamada, Mısır'daki son internet servis sağlayıcısı Noor şirketinin engellendiği belirtildi.

GOOGLE-TWITTER İŞBİRLİĞİ
Öte yandan, Amerikan internet devi Google, Mısırlıların ülkedeki internet engellemesine takılmadan cep telefonu aracılığıyla Twitter üzerinden mesaj gönderebilmelerini sağlayacak bir sistem kurmak üzere, hafta sonunda Twitter ile işbirliği yaptığını açıkladı.

Google yetkilileri, kurdukları sistemin çalıştığını ve açıkladıkları üç uluslararası telefon numarasına mesaj bırakılabileceğini, bu şekilde Twitter'a mesaj aktarılabileceğini söyledi. Söz konusu Google yöneticileri, bu hizmetten yararlanmak için hiçbir internet bağlantısının gerekmediğini ve insanların aynı telefon numaralarını tuşlayarak ya da "twitter.com/speak2tweet" internet sitesine girerek, mesajları dinleyebileceklerini bildirdiler.

ÖMER ŞERİF: SONUCU KESTİREMİYORUM
Bu arada BBC televizyonuna canlı yayında telefonla bağlanan dünyaca ünlü Mısırlı aktör Ömer Şerif de gösterilerle ilgili görüşlerini dile getirdi. Protestocuların gençlerden oluştuğunu, şiddete başvurmadıklarını, bu eylemlerin güzel olduğunu belirten Şerif, Mısır'da uzun yıllardır ilk kez demokrasi sözünün dile getirildiğine dikkat çekerek, neler olacağını kendisinin de kestiremediğini ifade etti.


MÜBAREK'İN EŞİ SUZANNE İNGİLTERE'YE GİTTİ
Suzanne Mübarek'in İngiltere ile bağları nedeniyle, Mısır'da yaşanan olayların ardından bu ülkeye geldiğine dair çeşitli haberler basında yer alıyor.

TÜRKİYE GEZİSİNİ ERTELEDİ
Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Türkiye gezisini erteledi.
Clinton, şubat ayı başında Türkiye'ye yapacağı ve Türkiye ile İsrail arasında yaşanan gerginlik çerçevesinde kritik önem taşıyan gezisini, Mısır'da ciddi bir boyut kazanan halk isyanı nedeniyle erteledi.

TÜRK VATANDAŞLARI BU GÜN TAHLİYE EDİLİYOR
Mısır'ın Hurgada kentinde bulunan 120'den fazla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının, Türk Hava Yolları uçağıyla bugün akşam saatlerinde yurda dönecekleri bildirildi. Yetkililer, geri kalan Türk vatandaşlarının da yarın, başkent Kahire'den kalkacak bir uçakla İstanbul'a gönderileceğini kaydetti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, Mısır'daki yönetim karşıtı gösterileri överek, bu ülkenin, suistimallere neden olan sistemi değiştirmesi gerektiğini söyledi. Pillay, haberlere göre Mısır'daki gösterilerde 300 kişinin ölmesi, 3 bin kişinin yaralanmasını da kınadı.

Gazeteport